oprez!

Javlja se VRLO BRZO nakon infekcije: Simptom omikrona o kome se ne govori toliko često

Omikron soj virusa korona ubrzano se širi svetom, ali i našom zemljom, a jedan simptom može ukazati na to da ste se razboleli upravo od njega

foto: zigres/Shutterstock

Od samog početka virusa korona poznat je čitav spektar simptoma, ali kada su u pitanju različite mutacije, neki su izraženiji u skladu sa konkretnim sojem. 

Novi soj virusa korona, omikron, ima nešto drukčije simptome u odnosu na prezhodne sojeve.

 

 

Najpre se, među nešto blažim simptomima, izdvojio jedan karakterističan: noćno znojenje. Pacijenti su se često žalili kako se bude u mokrim čaršavima, kose i pidžame natopljene od znoja.

 

Takođe, umor je veoma karakterističan za omikron soj, kao i problemi sa respiratornim traktom, kašalj, bol u grlu, zapušenost, glavobolja...

 

foto: G.Tbov/shutterstock

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Institut "Džons Hopkins" saopštili su kako na zarazu omikronom može ukazati i dijareja, piše The Sun.

 

Kod otprilike 20 posto zaraženih pacijenata dijareja se javlja brzo nakon infekcije, a posebno kod onih kojima je imuni sistem već oslabljen.

 

Podsetimo, kako je kod ljudi zaraženih omikronom narušen i apetit, stručnjaci su napisali listu namirnica za koje je poželjno da se nađu u vašoj ishrani tokom perioda bolesti.