on dominira

Po jednom ćete ODMAH znati šta je u pitanju: 8 prvih simptoma OMIKRONA, najzaraznijeg soja virusa korona

0

Dok se varijanta virusa korona za koju stručnjaci kažu da je najzaraznija do sad širi svetom, o njoj saznajemo sve više, pa je otkriveno i koji se simptomi prvi pojavljuju.

foto: G.Tbov/shutterstock
foto: G.Tbov/shutterstock

Novi soj virusa korona nazvan omikron je, kako su mediji pisali, "drastično mutirana verzija", a budući da se pojavio tek nedavno još uvek su u toku studije koje treba bliže da nam opišu ovu varijantu virusa koji je okovao svet.


Do sada je utvrđeno da se najpre i tipično javlja osam simptoma, kako prenosi The Sun, a to su: grebanje u grlu, curenje iz nosa, osećaj umora, kijanje, bol u donjem delu leđa, glavobolja, noćno znojenje i bolovi u mišićima.

 

Svi podaci koje zasad imamo pokazuju da je omikron dosad najzaraznija varijanta virusa — rekao je nedavno novozelandski ministar zadužen za kovid Kris Hipkins.


Kako je profesor Tim Spektor, jedan od autora aplikacije kojom Britanci prate simptome kovida, objasnio, ovi simptomi prilično su slični prehladi, a više nisu dominantni pokazatelji bolesti koji su bili najprimetniji na početku pandemije.

 

Tako je samo polovina ljudi koji trenutno u Velikoj Britaniji boluju od kovida prijavila kašalj, povišenu temperaturu i gubitak čula mirisa i/ili ukusa, koji su tri standardna simptoma identifikovana od strane Britanske nacionalne službe.

 

zaštitna maska, maska, virus korona, koronavirus, korona virus
foto: Profimedia

Ključni simptom, po kom bi trebalo najlakše odmah prepoznati omikron jeste vrlo intenzivno noćno znojenje, o kom se već neko vreme priča kao o najčešćem. Kako kaže britanski lekar dr Amir Kan, noćno znojenje usled zaraze sojem omikron je takvo da ćete "poželeti da ustanete i presvučete se".


Trenutno se veruje da je u pitanju varijanta virusa korona s blažim efektima nego što je to bio slučaj s donedavno dominantnim delta sojem, ali još uvek niko to ne tvrdi sa sigurnošću. Uz to, stručnjaci savetuju da primanje buster doze vakcine protiv kovida jer treća doza podiže nivo zaštite od omikrona na 75 odsto, a AstraZeneka i Oksford su saopštili da trenutno rade na preliminarnim koracima za proizvodnju vakcine namenjene baš ovom soju, u slučaju da to bude potrebno.


Vakcine koje se zasnivaju na adenovirusu u principu bi se mogla koristiti kao odgovor na bilo koju novu varijantu brže nego što su neki možda ranije shvatili — kaže za Financial Times oksfordski istraživač Sendi Daglas.

 

zaštitna maska
foto: Shutterstock

Medicinari iz Južne Afrike, u kojoj se omikron najpre pojavio, ističu da je i umor vrlo izražen kod zaraženih.

 

Simptomi tih osoba bili su drugačiji i blaži nego onih koje sam ranije lečila. Pacijenti se uglavnom žale na bolove u telu i umor, ekstremni umor. To smo primetili kod pripadnika mlađe generacije, ali ne i kod starijih — napomenula je nedavno predsednica južnoafričkog Udruženja lekara (SAMA) Anželik Koece za BBC.


Ona je otkrila i da pacijente zaražene ovim novim sojem virusa korona nije bolelo grlo, ali su imali osećaj grebanja u grlu. Nisu gubili čulo mirisa i ukusa, niti su kašljali, po čemu se ovaj soj značajno razlikuje od prvobitnih varijanti virusa.

 

 


 

makonda-tracker