istraživanja su u toku

Nova PRETEĆA kombinacija virusa: Šta je FLURONA i kakva su dosadašnja saznanja o njoj?

0

U Izraelu je zabeležen prvi slučaj pacijenta zaraženog fluronom, a iz Hrvatske stižu vesti da je i tamo registrovana ista bolest. Šta je flurona?

foto: azrin_aziri/Shutterstock
foto: azrin_aziri/Shutterstock

Nakon što je uvtrđen soj virusa korona nazvan omikron, nova kombinacija virusa zastrašila je svet.

 

U Izraelu je zabeležena prva kombinacija dve bolesti, virusa COVID-19 i gripa, nazvana — flurona.

 

Kako se navodi, pacijent je mlada trudnica koja je u bolnici, ali sa blagim simptomima. Ministarstvo zdravlja Izraela proučava slučaj ove kombinacije virusa.

 

Dijagnostifikovani su joj virus korona i grip čim je stigla u bolnicu. Oba testa su pozitivna i nakon duple provere — rekao je načelnik ginekologije u bolnici u koju je primljena ova pacijentkinja.

 

Ova bolest je ista bolest, lako se širi i uzrokuje teškoće u disanju, jer i jedno i drugo napadaju respiratorni sistem.

 

 

S druge strane, navodi se da trudnica nije bila vakcinisana ni protiv kovida, ni protiv gripa. Ona je otpuštena iz bolnice, nakon što je potvrđeno da je u dobrom stanju.

 

fluroni se za sada ne zna mnogo. U Izraelu se proučava slučaj kako bi se utvrdilo da li ova kombinacija virusa uzrokuje ozbiljnije bolesti. Saopšteno je da je primećen zabrinjavajuć rast pacijenata koji boluju od gripa; jedna 31-godišnja trudnica umrla je usled komplikacija nakon gripa u devetom mesecu trudnoće. Njena beba je rođena carskim rezom i preživela je.

 

Prošle godine nismo imali slučajeve trudnica i porodilja zaraženih gripom, a sada vidimo slučajeve kada se kombinuju korona i grip — navodi se.

 

Virus korona, Zaštitna maska, Maska, Korona, Kovid, Covid-19
foto: Shutterstock

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" za Jutarnji list potvrđeno je da je jednoj pacijentkinji u Hrvatskoj dijagnostifikovana flurona, u ovom slučaju, kombinacija zaraze virusom korona i svinjskim gripom!

 

Kako piše 24sata.hr, u pitanju je kombinacija gripa i korone, a informacije iz Zavoda navode da se radi o virusu gripa tipa A, tzv,svinjski grip soja H3N2.

 

 

makonda-tracker