dosadašnja saznanja

Ima li razloga za zabrinutost? Evo koji simptomi soja OMIKRON su zabeleženi u Južnoj Africi

0

Prošle sedmice, Svetska zdravstvena organizacija nazvala je novi soj virusa korona omikron, a u pitanju je, kako su pisali mediji, "drastično mutirana verzija". Prvi slučajevi već su zabeleženi i u Evropi, a ovo je sve što se do sad zna o njemu

foto: Anna Tryhub/Shutterstock
foto: Anna Tryhub/Shutterstock

Novi soj virusa korona najpre je dobio oznaku B.1.1.529, a potom je na sastanku Svetske zdravstvene organizacije nazvan omikon, po 15. slovu grčkog alfabeta.


Kako su istakli čelnici Svetske zdravstvene organizacije, on jeste razlog za brigu jer je u pitanju "drastično mutirana" verzija virusa korona.


Ovaj soj nas je iznenadio, imao je veliki evolutivni skok i znatno više mutacija nego što smo očekivali — istakao je Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemiološke odgovore i inovacije u Južnoafričkoj Republici, i dodao da je kod omikrona zabeleženo više od 50 mutacija i 30 na proteinskom šiljku koji targetira većina postojećih vakcina protiv kovida.

 


Međutim, Vladimir Guščin, šef laboratorije ruskog istraživačkog centra "Gamaleja", koji je proizveo vakcinu Sputnjik V, kaže da će nas vakcine ipak štititi protiv ovog soja.


Možemo biti sigurni da će vakcine nastaviti da deluju i štite od težih oblika zaraze, onako kako se dogodilo i sa svim ranijim sojevima virusa, i to je najvažnije — tvrdi Guščin za vesti TV Rusija 24.

 

Novi simptomi korone, Novi simptomi koronavirusa, Novi simptomi virusa korona, Novi simptomi kovida, korona virus, zaštitna maska, kovid
foto: Shutterstock

Međutim, južnoafričko Udruženje lekara (SAMA) istaklo je da zaraženi ovim sojem virusa korona nemaju teži tok bolesti. Studije o omikronu idalje su u početnoj fazi, ali nekoliko zapažanja stručnjaka daje razlog za optimizam.


Simptomi tih osoba bili su drugačiji i blaži nego onih koje sam ranije lečila. Pacijenti se uglavnom žale na bolove u telu i umor, ekstremni umor. To smo primetili kod pripadnika mlađe generacije, ali ne i kod starijih — napominje predsednica pomenutog udruženja Anželik Koece za BBC.


Kako je, s druge strane, dodala za Telegraf, nova varijanta bi mogla teže da pogađa starije, naročito one koji boluju od dijabetesa i srčanih oboljenja. Budući da je u Južnoafričkoj Republici tek oko šest odsto stanovništva starije od 65 godine, brojke nam možda ne pokazuju pouzdano šta omikron nosi sa sobom.


Ona je otkrila i da pacijente zaražene ovim novim sojem virusa korona nije bolelo grlo, ali su imali osećaj grebanja u grlu. Nisu gubili čulo mirisa i ukusa, niti su kašljali, po čemu se ovaj soj značajno razlikuje od prvobitnih varijanti virusa.
 

 

makonda-tracker