hrana za slave

Obogatite vašu trpezu ukusnim prelivom: Posna salata sa šampinjonima koja pojačava ukus jela sa kojim se kombinuje

Ukoliko želite da na vašem stolu bude jedno od najukusnijih, fino začinjenih jela, onda je pravi izbor ovo jelo.

foto: Shutterstock/Sea Wave

Priprema ovog jela, odnosno preliva - salate vam neće oduzeti mnogo vremena, a dobićete neverovatan ukus za kojim ćete "poludeti".

 

Sastojci:

 

  • 2 kg šampinjona
  • 1 vezica peršuna
  • 2 glavice belog luka
  • 1 supena kašika mešavine začina
  • 2 dl ulja
  • 2 dl vode
  • 2 dl sirće
  • so po ukusu

 

 

Priprema: 

 

Prvo je potrebno da obarite šampinjine. To ćete uraditi tako što ćete ih kuvati 30 minuta, ali da pred kraj dodate sok od pola limuna. 

 

Nakon toga potrebno je šampinjone procediti i ostaviti ih da se ohlade. 

 

Zatim u jednu veću posudu pomešati sirće, ulje i vodu, te nakon toga dodati iseckane (a možete i cele ukoliko nisu veliki) šampinjone. Vreme je da dodate i sitno iseckan beli luk, peršun, pa dodajte začine i posolite. 

 

Kada sve pomešate, promešajte sastojke i stavite 5 minuta na vatru da provri. 

 

Potrebno je da se posle toga smesa ohladi, pa tek onda hladnu smesu preručite u posude koje možete držati u frižideru, jer je potrebno da salata bude u hladnom.