Kad su posni dani, treba biti kreativan i isprobavati nove stvari
Kus-kus je istočnjački specijalitet koji postaje sve popularniji u Evropi. Sam kus-kus nastaje mlevenjem i oblikovanjem semoline, vrste durum pšenice koja potiče iz Afrike.
Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja, a poznat je i kao snažan antioksidans. Ima i vitamine B kompleksa, mnoštvo minerala, proteina. Preporučuje se osobama sa "lenjim" crevima, onima koji imaju problema sa nadbubrežnom žlezdom, ali i i imunološkim sistemom.
Jedna šoljica nam pruža 40 odsto potrebne količine kalijuma, i čak 60 odsto selena.Ovo je idealna namirnica za sve koji žele da oslabe zato što zrno kus-kusa ima malo masti, a jedna šolja samo 175 kalorija. Bogat je vlaknima koji daju osećaj sitosti, a i ubrzavaju rad creva.
Donosimo vam recept za kus-kus koji će vam dobro doći za dane posta kad ostanete bez ideja šta da kuvate, a sprema se vrlo brzo.
Sastojci (za 6 porcija):
- 1 šolja kus-kusa (skuvanog prema uputstvu)
- 1 šolja narendane šargarepe
- 3 šolja mladog spanaća
- 1/4 šolje prženih pistaća
- 1 kašika maslinovog ulja
- so i biber
Priprema:
Dok je kus-kus još topao u njega umešajte šargarepu, spanać, pistaće maslinovo ulje i po ukusu solo i bibera.