Nezaobilazan je deo zdrave ishrane na zapadu, a poslednjih godina je postao redovan i u našim supermarketima, pa nam se ušunjao i u kuhinje! Nadaleko je poznat po brojnim blagodetima po zdravlje, vrlo ukusan, ali kako se tačno jede avokadno?
Tropsko voće avokado potiče iz Srednje Amerike i Meksika, a u Severnu Ameriku, tačnije u Kaliforniju, stigao je sa astečkim nazivom ahuacate, što tamošnjem stanovništvu nije bilo lako da izgovori. Zato je, nakon neuspelog pokušaja da se "primi" ime "aligatorova kruška" vremenom ova voćka dobila ime — avokado.
Njegovo zanimljivo ime i izgled svakako ga izdvajaju, ali je avokado popularnost stekao zbog svoje nutritivne vrednosti. U 100 grama ploda nalazi se 160 kalorija, kao i:
- 2 grama proteina
- 8,53 grama ugljenih hidrata
- 0,66 grama šećera
- 6,7 grama vlakana
- 14,66 grama masti i od toga
- 2,126 grama zasićenih masti.
Pored toga, on obiluje hranljivim materijima, a najviše ima folata, kalijuma vitamina C, K, B5 i B5. Zbog svega toga, on je idealan za ljude koji imaju srčane smetnje, a poznato je i antikancerogeno dejstvo avokada. Posebno je popularan u dijetama jer ima visok udeo vlakana, zbog čega se sporije vari i nakon konzumiranja ove voćke osećaj sitosti traje duže, a uz to ima vrlo malo šećera i nizak glikemijski indeks.
Kako jesti avokado?
Postoji bezbroj načina da se ovo voće iskoristi u ishrani, kao osnovni obrok, dodatak jelima, u piću...
- Kao salatu
Iseckajte avokado na komadiće i začinite po ukusu — solju, biberom, sirćetom, limunom, uljem, mlevenom paprikom, origanom, bosiljkom... Šta god da odaberete, nećete pogrešiti!
- Punjeni avokado
Presecite avokado po dužini, izvadite košticu i stavite tunjevinu u obe polovine. To pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni oko dvadeset minuta, pa začinite po želji.
- Kao deo omleta
Dok mutite jaja za omlet, dodajte avokado seckan na sitne kocke i pržite kao svaki omlet.
- U kolačima
Kremasta struktura čini avokado savršenim sastojkom sladoleda, torti i kolača, a u veganskim receptima se često koristi kao zamena za puter.
- Kao namaz
Presecite avokado po dužini, pa kašikom izvadite mesnati deo, dodajte limunov sok, pa napravite pire. Potom dodajte prstohvat soli i bibera i dobili ste zdrav namaz kojim možete nameniti margarin, paštetu, džem i slično.
- Kao zamena za majonez
Avokado je odličan za sos koji bi zamenio majonez u salatama!
- U čorbi
U bilo kom čorbastom jelu avokado se može ponašati kao ukusan sastojak koji obrok čini još zdraviji, a zahvaljujući svojoj kremastoj strukturi idealno je koristiti ovo voće za potaž. Najbolje ide sa spanaćem i celerom.