ukus će vas iznenaditi

Omlet, keksići i ― ĆUFTE! 3 SUPERZDRAVA recepta čija su glavna zvezda OVSENE PAHULJICE

Među najzdravijim namirnicama koje možete odabrati za doručak bez sumnje su ovsene pahuljice, a daleko od toga da od njih možemo da pravimo samo kaše. Pahuljice od ovsa ili zobi pružaju bezbroj mogućnosti, pa mogu da budu čak i deo bogatog i zdravog ručka.

foto: Shutterstock

Ovsene pahuljice obiluju vlaknima, zbog čega su sjajan izbor za bolje varenje, a dokazano je da pozitivno deluju na upalne procese, mišiće, kožu... Bogate su antioksidansima, a sadrže i cink, magnezijum, gvožđe, mangan, brojne vitamine na čelu s onima iz B kompleksa, beta-glukan, pružaju energiju i još mnogo, mnogo toga.


Zato pripremite ukusan i zdrav obrok na pazi ove namirnice i bićete oduševljeni kako osveženjem u svom jelovniku tako i efektnom obroka na svoj organizam.

 

Omlet s ovsenim pahuljicama

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 3 cela jajeta
  • 3 kašike ovsenih pahuljica
  • so, biber, peršun po ukusu
  • rendani kačkavalj po ukusu


Priprema


Najpre sameljite ovsene pahuljice, pa ih uz neprestano mešanje dodajte dobro umućenim jajima. Potom sipajte soli, bibera i peršuna po ukusu.


Prelijte u podmazan i zagrejan tiganj, pa na tihoj vatri pržite pet minuta, okrenite kao palačinku i pržite još pet minuta. S vremena na vreme silikonskom špatulom odvajajte od dna da se ne bi zalepilo.


Keksići s bananama

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 160 grama ovsenih pashuljica
  • 2 kašike mlevenog semena lana
  • 1 kašičica čia semenki
  • 1 celo jaje
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 velika banana


Priprema


Napravite pire od banane zadnjom stranom viljuške, pa pomešajte sa ovsenim pahuljicama. Kada se sjedini, dodajte jaje i dobro promešajte. Potom stavite čia seme, mleveni lan i vanilin šećer. Nakon što mešanjem dobijete kompaktnu masu, oblikujte keks po želji, pa poređajte po plehu obloženom pek-papirom.


Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni između 10 i 15 minuta.


Ćufte od ovsenih pahuljica

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 130 grama ovsenih pahuljica
  • 2 srednje tikvice
  • 1 šargarepa
  • 1 manja glavica crnog luka
  • so, biber, mirođija, pešun, kumin po ukusu


Priprema


Operite povrće, oljuštite luk i tikvice, pa njih i luk sitno izrendajte i potom pomešajte sa začinima. Tome dodajte ovsene pahuljice i dobro promešajte, pa ostavite da odstoji najmanje deset minuta kako bi pahuljice upile sokove povrća. Po potrebi dodajte još pahuljica.


Oblikujte manje ćufte i poređajte ih po plehu obloženom pek-papirom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko pola sata.