kakav spoj!

Slatko-kisela tortica koja se SVIMA dopada: Veličanstvena čokoladna poslastica sa sosom od višanja (RECEPT)

Ako preferirate torte koje nisu previše slatke i čokoladne, a dopada vam se spoj ukusa višnje i kakaoa, ova će vam se garantovano dopasti.

foto: Shutterstock

Sastojci:


Za kore

 

  • 6 jaja
  • 140 grama šećera
  • 160 grama oštrog brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1,5 kašika ulja
  • 1,5 kašika tople vode
  • prstohvat soli
  • prstohvat praška za pecivo


Za fil
300-400 grama višanja bez koštice
300-400 mililitara sok od višanja
100 grama šećera
vanilin šećer
3-4 kašike gustina


Priprema


Za koru


Umutiti belanca sve dok ne dobijete čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer, pa žumanca, sve vreme muteći.


Pomešati brašno s kakaoom i praškom za pecivo, pa dodavati prvoj smesi malo po malo, uz neprestano mešanje varjačom. Sipati ulje i vodu, pa sve dobro promešati.


Izliti u kalup za pečenje obložen pek-papirom, pa peći oko 30-45 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.


Nakon što se prohladi, preseći biskvit horizontalno na dva jednaka dela.


Za fil


Pomešati u dubljem tiganju ili u šerpici sok od višanja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati višnje i staviti da prokuva, pa ukuvati gustin, uz postepeno dodavanje, kako bi se izbeglo stvaranje gromuljica.


Potom vruće preliti preko donjeg dela biskvita i prekriti gornjim.


Dekorisati po ukusu sosom od višanja, rendanom čokoladom, topljenom čokoladom itd.