svaki detalj je savršen

Jedan sastojak je najvažniji i čini ukus VELIČANSTVENIM: Ovo je jedini pravi recept za GRČKU MUSAKU

Ovo tradicionalno jelo odavno vlada Balkanom i Bliskim istokom i već godinama osvaja svet, a interesantno je da ga uglavnom pravimo ― pogrešno

foto: Shutterstock

Ovo jelo dospelo je do svih kutaka sveta, a među omiljenima su turska musaka i arapska musaka bez jaja, a postoji čak i vrlo zanimljiva engleska verzija. Najpopularnija, međutim, dolazi iz Grčke!

 

Tradicionalna grčka musaka se, za razliku od jela koje se obično pravi na našim prostorima, priprema uz pomoć patlidžana, a ne krompirom. Takođe, umesto svinjetine se koriste jagnjeće i goveđe meso, a tu je i mešavina začina koja pruža jedinstven ukus. Grčka musaka garantuje i uživanje u svakom zalogaju i pun stomak, a čak i početnici mogu da je naprave kao da su vrsni kuvari!


Sastojci:

 

  • 6 plavih patlidžana
  • maslinovo ulje
  • 700 grama jagnjećeg ili goveđeg mlevenog mesa
  • 2 glavice crvenog luka srednje veličine
  • 2-3 čena belog luka
  • 150 mililitara crnog vina
  • 400 mililitara paradajz sosa
  • kašičica šećera
  • so, biber, lovorov list po ukusu


Za bešamel sos

 

  • 800 mililitara mleka
  • 100 grama putera
  • 100 grama brašna
  • 2 žumanceta
  • 200 grama rendanog parmezana


Priprema


Patlidžan


Očistite patlidžan i isecite ga na kriške debljine ne manje od jednog centimetra, pa dobro usolite i ostavite sa strane. Nakon što odstoji neko vreme, isperite ga i potom dobro iscedite. Nakon toga pržite kriške patlidžana na maslinovom ulju dok ne dobije finu boju, pa ih ređajte po papirnom ubrusu kako bi upio višak ulja.


Za sos od mesa


Zatim na maslinovom ulju prodinstajte crveni i beli luk, pa dodajte paradajz sok i, potom, meso. Dobro promešajte, pa posle pet minuta dinstanja sipajte i crno vino. Nakon što ono ispari, dodajte začine, a kad proključa smanjite na srednju vatru i ostavite da se krčka sve dok ne ispari tečni deo.


Za bešamel


U odvojenom tiganju na tihoj vatri istopite maslac, pa dodaje brašno i mešajte sve dok ne dobijete pastu, a onda dodajte malo po malo mleka, sve vreme mešajući. Sklonite s ringle. U odvojenoj činiji umutite žumanca sa solju, biberom i 100 grama parmezana, pa prelijte sos u tiganju i promešajte.


Ređanje i pečenje


Premažite dno vatrostalne posude maslinovim ulje, pa ređajte patlidžan, prelijte ga sosom od mesa, poravnajte, pa ponovo ređajte plavi patlidžan, opet ga prelijte sosom od mesa i tako sve dok ne potrošite materijal. Nakon toga prelijte sve bešamel sosom i pospite preostalih 100 grama parmezana.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni sve dok kora patlidžana ne dobije zlatnu boju, odnosno ne više od sat vremena.