brzinski

Brz, jeftin ručak iz rerne: Jednostavan recept za punjene tikvice s mlevenim mesom i pirinčem

Kuvano jelo za koje vam ne treba ni vremena, ni novca, ni sastojaka, ni truda — punjene tikvice koje se za čas pripremaju

foto: Shutterstock

Možete modifikovati ovaj recept po želji, ali za sve ljubitelje tikvica, one koji žele da jedu kuvano, a nemaju mnogo vremena, potrebno vam je malo sastojaka.

 

Dobićete fino, kuvano jelo, a količina je dovoljna za 3 osobe. Probajte i zapečene tikvice s mesom i sirom.

 

Sastojci:

 

  • 3 tikvice
  • 500 gr mlevenog mesa
  • 2 srednje glavice luka
  • pirinač
  • začini

 

Priprema:

 

Tikvice oljuštite i podelite svaku na 3 dela. Izdubite tikvicu, ali ne do kraja.

 

Iseckajte luk i sipajte da se dinsta na masti ili ulju. Dodajte meso i količinu pirinča po želji. Možete i da ga izostavite ako ne volite. Začinite solju, biberom, belim lukom u prahu... Dinstajte dok meso ne poprimi boju. U međuvremenu uključite rernu da se zagreje.

 

Tikvice poređajte u šerpu. Punite mesom tikvice, pa svaku "poklopite" krugom tikvice, ili krompira, ili paradajza. Ulijte vode do pola šerpe. Stavite u rernu da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta.

 

Služite s parmezanom, pavlakom, grčkim jogurtom, po želji.