NI ŠERLOK HOLMS NE BI REŠIO NJEN SLUČAJ

LJUBOMORNA SUPARNICA ILI NASILNI LJUBAVNIK? Smrt ove lepe glumice jedna je od najvećih svetskih misterija

Holivudska glumica koja je za kratko vreme izgradila zavidnu karijeru tragično je stradala u 29. godini, a okolnosti pod kojima je umrla decenijama intrigiraju javnost

foto: Profimedia

Američka glumica i poslovna žena Telma Tod već je svojim prvim holivudskim koracima pokazivala da je reč o osobi koja će biti upamćena u svetu filma.

 

Osvajala je talentom, harizmom i, posebno, lepotom, a bila je izuzetno vredna: od 1926. do do 1935. snimila je 120 filmova, uključujući i kratke.


Najviše pažnje privukla je ulogom u ostvarenju pod nazivom "Majmunska posla" iz 1931. i pred njom je bila svetla budućnost. Zato je Amerika bila šokirana kada je, u trenutku kada je Telma imala samo 29 godina, objavljeno da je preminula.

 

U ponedeljak, 16. decembra 1935, izjutra, pronađena je bez znakova života u svom automobilu, i to u garaži Džuel Karmen, bivše glumice i bivše supruge Telminog ljubavnika i poslovnog partnera Rolanda Vesta.

 

Uzrokom smrti proglašeno je trovanje ugljen-monoksidom, najverovatnije jer se vozilo pregrejalo, ali malo ko je poverovao u to kad su se u javnosti pojavili prvi detalji s uviđaja. Autopsija je pokazala da "nije bilo znakova nasilja nigde na i u telu", sa izuzetkom "površinske povrede na donjoj usni". Šuškalo se, međutim, o značajnijim povredama poput slomljenog nosa, modricama na vratu i, čak, slomljenim rebrima, što je podstaklo glasine da je Telma žrtva brutalnog ubistva. Zbog toga je slučaj završio u rukama tužilaštva, koje je procenilo da je smrt posledica nesrećnog slučaja, ali je preporučilo "dalju istragu nadležnih".

 

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia


Ostaci čudesne Telme Tod su kremirani, a do danas je njen odlazak jedna od najvećih misterija u istoriji Holivuda.