sve počinje ishranom

NE ČEKAJTE PROLEĆE ― POČNITE DANAS! Ove zdrave i ukusne namirnice tope celulit bolje od bilo kog preparata

Nepravilna ishrana je jedan od vodećih faktora za nastanak celulita, dok određena hrana, verovali ili ne, može da vam pomogne da se rešite "pomorandžine kore"!

foto: Profimedia

Ishrana je vrlo važna kod osoba koja se sklonije nastanku celulita. Štaviše, u najvećem broju slučaja on je posledica loših odabira kad je reč o hrani.


Ukoliko pijete kafu, alkoholna i gazirana pića koja opterućju nadbubrežnu žlezdu, voćne sokove, transmasti, ugljene hidrate, previše soli, masnije meso poput slanine ili kože piletine... gotovo je izvesno da ćete imati, u zavisnosti od genetike, manje ili više nataloženih masnih naslaga.


Srećom, postoje namirnice koje nam i te kako mogu pomoći da ga se rešimo ― naravno, uz isključivanje pomenute hrane koja uzrokuje stvaranje celulita i uz povećanu konzumaciju vode (ako ste spremni i za vežbanje i redovnu upotrebu nekog preparata, još bolje!).

 


Seme lana

 

foto: Profimedia

Laneno seme je odličan izvor dijeteskih vlakana, linoleinske kiseline, lignana, minerala poput magenijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i mangana, zatim vitamina E i B, proteina i Omega-3 masnih kiselina. Ono što je posebno važno za celulit jeste to što ono podstiče proizvodnju kolagena i jača kožu, a upravo je to potrebno kako celulit ne bi bio toliko vidljiv i da bi koža bila glatka.

 


Losos

 

foto: Shutterstock

Dok su transmasti strogo zabranjene, tzv. zdrave masti i te kako treba konzumirati, a ono se može pronaći u masnoj ribi. Tu se naročito izdvaja losos, jedna od najkvalitetnijih i najbogatijih namirnica na svetu, u kojoj se može naći obilje proteina, Omega-3 masnih kiselina, vitamina D, B C, A, E, K, kalijuma, selena, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma...


Jabukovo sirće

 

foto: Profimedia

Ova namirnica nije samo dobar saveznik u procesu mršavljenja, već bi salate njim trebalo prelivati kako bismo izbacili otrove iz tela, a posebno je delotvorno u detoksikaciji jetre. Ono je bogato mineralima, aminokiselinama i antioksidantima, a njegovi sastojci sprečavaju zadržavanje lipida u organizmu i smanjuju holesterol.

 


Peršun

 

foto: Shutterstock

Pored toga što čini mnogo toga za zdravlje bubrega, ovaj začin je odličan za sveukupno stanje organizma zbog njegovog sastava koji uključuje vitamine C, E i A i moći da brzo izbaci toksine iz tela. Ukoliko želite da se što brže izborite sa celulitom nemojte ga koristiti samo kao dodatak jelima, već slobodno uživajte u ukusnom čaju od peršuna.


Kruške

 

foto: Shutterstock

Možda ćete se iznenaditi, ali ovo voće je vrlo popularno među osobama s poremećajima u radu štitne žlezde. Krupke su, naime, bogate jodom, koji pomaže njeno funkcionisanje, a hormozni ove žlezde utiču na to koliko će metabolizam biti brz ― a što je on brži, to smo zadovoljniji figurom i brže se oslobađamo masnih naslaga. Uz to, u kruškama se nalazi i pektin, koji ima važnu ulogu u detoksikaciji.