obratite pažnju

Jeste li primetili ove simptome? 3 stvari koje će se desiti ako imate NEDOSTATAK MAGNEZIJUMA

0

Magnezijum je vrlo bitan za organizam jer učestvuje u velikom broju metaboličkih procesa,. On je četvrti najčešći mineral u ljudskom telu, a najviše ga ima u kostima i zubima. Šta se dogodi ako imamo manjak magnezijuma?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Magnezijum učestvuje u oslobađanju energije iz hrane, kao i u formiranju proteina, te je njegov nedostatak prilično poguban za organizam.

 

Jedna studija u Nemačkoj koja je sprovedena na uzorku od 12.340 muškaraca i žena, kaže da je 30 odsto manje umrlih od kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata sa visokim nivoom magnezijuma.

 

Bitna informacija je da magnezijum "radi" zajedno sa kalcijumom i na taj način zajedno stimulišu ćelije, tako da treba obratiti pažnju i na nivo kalcijuma u organizmu kako bi sve bilo pod kontrolom.

 

Faktori usled kojih dolazi do smanjenja magnezijuma u organizmu su različiti, najvažniji su:

 

  • stres
  • često konzumiranje alkohola
  • prekomeran unos gaziranih pića
  • loš san
  • visok krvni pritisak 
  • dijareja.

 

Magnezijum, Zdrava hrana, Zdrava ishrana
foto: Shutterstock

Posledice koje ćete primetiti ako nemate dovoljno ovog minerala:

 

 

Prvo dolaze česte glavobolje koje prelaze u migrene, postaju nepodnošljive, a lekovi ne deluju. Probajte sa unosom magnezijuma, jer možda je to glavni problem.

 

  • Bolovi i grčevi u mišićima

 

Budite se noću jer osećate grč, stalno vas bole mišići i ne postoji terapija koju niste probali. Definitivno je u pitanju nedostatak magnezijuma, pošto on pomaže u procesima koji kontrolišu funkcionisanje mišića i nerava.

 

 

Bez obzira na to koliko se odmarate i spavate, vi i dalje niste odmorni i nemate koncentraciju. Ovo je znak da su funkcije vaših ćelija narušene zbog nedostaka minerala koji im je neophodan.

 

 

makonda-tracker