drugačije od tiramisua, a još bolje

OVAKVO POSLASTIČARSKO SAVRŠENSTVO JOŠ NISTE SPREMALI: Tiramisu torta biće omiljeni desert vaše porodice i prijatelja

0

Sunđerasto-kremasto savršenstvo u kome će uživati cela porodica

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Svi volimo tiramisu, zar ne? Isprobajte verziju tiramisua sa jagodama, slasni tiramisu rolat, ali i ovaj klasik po receptu Gordona Remzija.

 

Imamo nešto i još bolje od svega ovoga. 

 

Donosimo vam i recept za sunđerasto-kremastu savršenu tiramisu tortu...

 

Sastojci:

 

2 jaja ( + 2 žumanceta)

1/4 kašičice soka od limuna

35 gr brašna

10 gr kakaoa

15 ml mleka

15 g biljnog ulja

4 gr želatina

60 ml vode

95 gr šećera

2 žumanceta

200 gr maskarponea

180 gr slatke pavlake

4 gr instant kafe

30 ml ruma

još kakaoa za posipanje

 

Priprema:

 

Razdvojte belanca i žumanca od 2 jajeta. U belanca stavite 1/4 kašičice limunovog soka. Mutite na manjoj brzini, pa postepeno povećavajte. Dodajte 50 grama šećera iz dva intervala. Neka šne bude čvršći, ali ne pretvrd. Ubacite dva žumanceta, pa mutite još 10-ak sekundi. 

 

Prosejte 35 gr brašna i 10 gr kakoa u činiju. Promešajte spatulom. 

 

U posebnu činijicu sipajte 15 ml mleka i 15 ml ulja. Mutite. Uzmite malo smese od jaja i sipajte u tečnost sa mlekom, pa promešajte. Sada sve sipajte u veliku smesu od jaja.

 

Kalup (16 ili 18 cm) obložite pek-papirom, pa sipajte smesu u njega. Pecite 40 minuta na 160 stepeni (ili, u zavisnosti od vaše rerne, dok ne bude pečena kora). Ostavite da se ohladi. 

 

Želatin rastvorite u 20 ml tople vode. Sačekajte 10-15 minuta da naraste.

 

Sipajte u činiju 45 gr šećera; dva jajeta opet razdvojte na žumanca i belanca, pa dva žumanca ubacite u šećer. Mešajte. Dodajte nabubreli želatin. Smesu mešajte ručnom mutilicom dok se kuva na pari, dok se svi sastojci na sjedine. Stavite da se hladi. 

 

200 gr maskarpone sira sipajte u ohlađenu smesu. On je ključan sastojak, tako da ga nemojte menjati drugim sirom. 180 gr slatke pavlake sipajte u činiju i mutite ručnom mutilicom. Sipajte u smesu sa sirom. Mešajte spatulom.

 

Koru presecite na dva dela (tako da stane u vaš kalup - neka bude 15 cm).

 

4 gr instant kafe promešajte sa 40 ml vode. Ostavite da se ohladi pa dodajte oko 30 ml ruma i četkicom premažite koru ovom tečnošću. Krem (prvu polovinu) sipajte na donju koru, pa preko stavite gornju, premažite i nju, pa dodajte ostatak krema. Stavite u frižider da se hladi. 

 

Zagrejte peškir u vrućoj vodi, dobro ga ocedite, pa 15-20 sekundi držite oko obruča kalupa. Sklonite obruč sa kalupa. Poprskajte kakaom preko vrha.

 

Vaša tiramisu torta je spremna.  

 

 

 

 

 

makonda-tracker