Pravi se jednostavno, a ukus je izvanredan.
Sastojci:
- kilogram jagoda
- 100 grama kristal šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- rendana kora jedne pomorandže
Sastojci za fil:
- 2 žumanceta
- 150 mililitara ohlađene slatke pavlake
- 50 mililitara belog vina
- 50 grama kristal šećera
- 400 grama piškota
- 200 grama maskarponea
Priprema
Pleh za pečenje obložite pek-papirom, pa po njemu poređajte jagode i pospite šećer i rendanu koru pomoranđe i na kraju vanilin šećer. Pecite ovu smesu oko pola sata u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
U jednoj dubljoj posudi pomešajte žumanca, šećer i belo bino. Mutite sve dok ne dobijete penastu i gušću smesu, a zatim ostavite da se ohladi. Nakon toga dodajte maskarpone, dobro promešajte, pa na kraju sipajte i slatku pavlaku i ponovo promešajte.
U kalupu za torte na dnu poređajte dobro oceđene jagode. Preko njih stavite sloj piškota i prelijte ih sokom od jagoda. Onda premažite filom, pa opet poređajte piškote i prelijte ih sokom od jagoda. Ponavljajte sve dok imate materijala, a zatim prekrijte kalup i stavite u frižider da se stegne preko noći. Nakon toga, okrenite tortu iz kalupa tako da jagode s dna budu na vrhu kolača. Prijatno!