VELIČANSTVENA POSLASTICA

KEKS I UKUS RUMA DAJU POSEBNU NOTU: Kremasti TIRAMISU ROLAT koji ćete praviti svake nedelje (RECEPT)

0

Služite uz kaficu i sladite se za pamćenje!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci


Za koru:

 

  • 4 jajeta
  • 4 kašike kristal šećera
  • 4 pune kašike brašna (tip 400)
  • 2 kašike kakao praha
  • 150 ml crne zaslađene kafe
  • 100 g kakao praha za posipanje


Fil:

 

  • 200 ml slatke pavlake
  • 4 kašike kristal šećera
  • 1 kesica šlaga priprema sa mlekom
  • 1 jajeta
  • 3 kašike maskaropne sira
  • 5 kašika mlevenog keksa


Još:

 

  • 4 piškota
  • 100 ml Instant zasladjene crne kafe
  • 1 kašika ruma

 

Priprema


U dubljen sudu umutiti (duže) penasto jaja sa šećerom, dodati im kakao i mikserom umutiti, potom postepeno dodavati po kašiku brašna mešajući žicom. Pleh podmazati margarinom da bi bolje nalegao papir za pečenje pa izliti masu. Staviti koru da se peče na 200 stepeni 10 minuta.


Pripremiti na ravnu površinu mokru (proceđenju) krpu i preko nje posuti kakao prah, pa pečenu koru sa sve pek papirom preruciti preko krpe sa kakao prahom. Pažljivo skinuti pek-papir s kore i mlaku koru nakvasiti kafom, pa zaviti u rolat sa sve krpom da se hladi.

 

U dubljem sudu umutiti najpre jedno belance u čvrst sneg, pa ostaviti sa strane, u drugom sudu umutiti slatku pavlaku, dodati šećer, sir i žumance, pa sve sjediniti mikserom srednje jačine. Zasebno umutiti šlag s vrlo malo mleka. Isključiti mikser pa spatulom sjediniti belance sa smesom i dodati šlag i dalje sve sjedinjavati sa spatulom. Potom dodati mleveni plazma keks i sjediniti masu. U mlaku instant zašećerenu kafu dodati rum. Na koru naneti ceo krem i na sam rub poređati po četiri piškote provučene kroz instant-kafu s rumom i uz pomoć krpe zaviti u rolat.


Rolat prebaciti na tačnu i posuti ga s još malo kakao praha ili rendane čokolade i staviti u frižider na dva sata do služenja.

 

Savet


S obzirom da se koristi jedno živo jaje, vodite računa da bude provereno, domace i sveže, u suprotnom ga umućeno prokuvajte sa šećerom na pari. Sačekajte da se u potpunosti prohladi pa da onda postepeno dodajte mlečnom filu.

 

 

makonda-tracker