igra sudbine

Njihove burne afere ipak nisu ni nalik: Kamila je godinama bila ljubavnica princa od Velsa – baš kao i njena praprabaka

0

Nekoliko decenija pre nego što se svet zgražavao zbog toga što je Čarls, princ od Velsa, varao ledi Di s Kamilom Parker, njihovi preci su takođe bili u zabranjenoj vezi... Iako su okolnosti bile potpuno drugačije, ova priča je možda još zanimljivija.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kamila Parker danas je kraljica supruga kralja Čarlsa III, ali je svetskoj javnosti godinama bila poznata kao ljubavnica.


Još od sedamdesetih trajala je njena burna ljubavna priča s prestolonaslednikom kraljice Elizabete, nekadašnjim princem od Velsa.

 

Zanimljivo je da je i njena praprabaka Alis Kepel takođe u biografiji imala sličan podatak – bila je dugogodišnja ljubavnica princa od Velsa. Ipak, njihove priče nisu se završile na isti način...

 

Kamila, nekadašnja studentkinja francuske književnosti kretala se u istim krugovima u kojima je bio njen bivši dečko, i u kojima su bili princ Čarls i princeza Ana, sin i ćerka kraljice Elizabete II. Sretali su se često na društvenim događajima, ali tek sredinom 1971. Kamila se formalno upoznala sa Čarlsom, prestolonaslednikom britanskog trona. Njihovi biografi ističu da se par nije zvanično upoznao na polo meču, kao što se decenijama verovalo, već da ih je jedno drugom formalno predstavila zajednička prijateljica Lusija Santa Kruz, u svojoj kući. Navodno su veoma brzo postali bliski prijatelji i počeli da se zabavljaju, što u njihovom društvu nije bilo tajna.

 

Kamila Parker
foto: Profimedia

Nikad nije do kraja otkriveno i objašnjeno kako se i kada tačno dogodila ljubav, ali od samog početka bilo je jasno da "tu nešto ima". Zato je mnoge iznenadilo pomirenje Kamile i Endrua Parkera Boulsa i njihova veridba 1973. Spekulisalo se da su roditelji ovog para sami poslali vest o veridbi listu The Times, nakon čega Endruu nije preostalo ništa osim da se stvarno i oženi Kamilom.


Kamila i Endru dobili su dvoje dece: Toma, kog je krstio princ Čarls, i Loru. Tokom osamdesetih, par se, međutim, rastao, a tek 1994. godine su formalno potpisali papire o razvodu.


Javna je tajna bila da srce Kamile Parker pripada samo princu Čarlsu — i da je njegovo samo njeno, uprkos tome što se i on u međuvremenu oženio princezom Dajanom. I ovaj brak se raspao, a Čarls i Kamila ostali su nerazdvojni i konačno se venčali 9. aprila 2005. godine, u Kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, nakon toliko decenija čekanja i čežnje.

 

1 / 3 Foto: Profimedia


Konačno je Kamila uspela da sa svog imena otkači reč "ljubavnica" i postala je supruga čoveka svog života, a danas je i njegova kraljica.


Međutim, njena praprabaka nije uspela u istom — da postane supruga princa od Velsa, iako je s njim imala dugu i prisnu vezu.


Iako je ljubavni trougao Kamila-Čarls-Dajana bio dostojan najgledanije sapunice, kada je reč o britanskom plemstvu, on je samo ponavljanje istorije. Ne samo što ovo nije bio prvi takav skandal (ko zna koliko ih je bilo) nego je upravo Kamilina pretkinja bila u vanbračnoj i zabranjenoj vezi sa Čarlsovim pretkom.

 

Alis Frederika Edmonstoun, koju su zvali Fredi (i čak Fredi Flertuša) rođena je u aristokratskoj porodici 1868. godine.

Njen otac bio je admiral Kraljevske mornarice, a odrasla je u zamku Dantrit u Škotskoj. Od detinjstva se izdvajala lepotom, kosom boje kestena, svetlim tenom, krupnim plavim očima, uskim strukom i, kako je zapisano, bujnim grudima. Navodno je Alis bila vrlo ljubazna i nežna žena, čak i prema onima koji su se smatrali njenim neprijateljima.


Bila je blistava, sjajna... Ne samo što je bila srećna nego je usrećivala i druge. Bila je kao jelka ispod koje je bilo poklona za sve — pričala je njena ćerka Vajolet.

Alis se mlada udala za oficira Džordža Kepela, s kojim se preselila u London i ubrzo su ušli u najviše društvene krugove. Mlada lepotica je vrlo brzo po preseljenju započela vanbračne afere kako bi napredovala na društvenoj lestvici, a bila je toliko uspešna da je 1898. godine upoznala princa od Velsa — prestolonaslednika Alberta Edvarda. On je u tom trenutku imao 56 godina, a Alis samo 29, ali razlika u godinama tada nije smatrana prevelikim problemom i par je odmah stupio u zabranjenu vezu.

 

Ljubav princa Edvarda i Alis trajala je dvanaest godina, a bili su zajedno i kada je on krunisan i postao kralj Edvard VII

 


Iako su Alis i Džordž imali brak koji se obično opisuje kao srećan, oboje su imali afere i znali su za to šta jedno drugom rade iza leđa. Zajedno su dobili ćerke Vajolet i Sonju ( Kamilinu praprabaku), koje su kasnije pričale kako je brak njihovih roditelja bio pun ljubavi, poštovanja i smeha. Štaviše, Džordž je otvoreno pričao o ljubavnim turbulencijama u životu njegove supruge.


Ne smeta mi to što radi sve dok mi se vraća — rekao je.


Svaki put kada bi stigla poruka da će kralj Edvard posetiti njihov dom, Džordž bi ga diskretno napuštao. Navodno je on imao materijalne koristi od suprugine afere s kraljem jer je Edvard dao Alis deo kompanije za izradu gume i pomagao im u porodičnim poslovima.


I dok je princeza Dajana patila zbog Čarlsove veze s Kamilom, Edvardova supruga Aleksandra od Danske nije imala ništa protiv kraljeve afere s Alis. Ona je smatrala da je ova ljubav bila korisna i Alis joj se dopadala više nego kraljeva bivša ljubavnica Dejzi Vorvik. Navodno je njegova nova ljubav umela da umiri Edvardov temperament, pomogla mu da za suprugu pronađe Faberžeova jaja jer je znala da ih Aleksandra skuplja, a uz to joj je često slala simpatične poklone.

 


Alis je često priređivala skupove Liberalne partije, bila je velika patriotkinja i, prema rečima političara tog vremena, odana kralju. Mnogo je brinula o njegovom zdravlju, ali je on nije previše slušao i pazio na ishranu i način života, pa je preminuo 6. maja 1910. godine.


Posle Edvardove smrti, Alis i Džordž su se selili nekoliko godina, sve dok se nisu smestili u vili u blizini Firence, gde su nastavili da organizuju svečane prijeme za britansko plemstvo i visoko društvo.

 

Kamilino i Alisino iskustvo nije slično koliko isprva deluje — iako su obe bile u ljubavi s prinčevima od Velsa, jedna je postala njegova kraljica, a druga nije. Ipak, dok su bile samo ljubavnice, Alis je bez sumnje bila srećnija jer, na kraju krajeva, u to vreme su afere bile prihvatljivije, dok je Kamila godinama trpela osudu javnosti.

 

1 / 7 Foto: Profimedia


Štaviše, generacija u kojoj je Alis bila ljubavnica bila je možda i poslednja u Britaniji u kojoj je to smatrano nečim normalnim. Poznato je da je ona, nakon što je Edvard VIII, unuk njenog ljubavnika, morao da abdicira zbog veze s Volis Simpson, rekla:


Stvari su se radile mnogo bolje u moje vreme.


Kamila bi se možda složila.


Alis Kepel preminula je 1947. godine, a dva i po meseca kasnije za njom je otišao i Džordž, nakon 56 godina braka.

 

 

makonda-tracker