stvarno deluje

Besplatno, a hranljivo i čini da cveće buja: 5 neobičnih stvari koje možete iskoristiti kao PRIHRANU ZA BILJKE

1

Ovi fenomenalni trikovi za prihranu kućnih i baštenskih biljaka prenose s kolena na koleno, i to ne bez razloga!

Begonije možete đubriti i domaćim sredstvima
Begonije možete đubriti i domaćim sredstvimafoto: Razumhelen, Shutterstock

Redovna i kvalitetna prihrana jedan je od imperativa brige o kućnim i baštenskim biljkama, ali je važno znato da su biljkama potrebne hranljive materije, a ne hemijski kokteli.


Ponekad preteranom negom cveća možemo da mu naškodimo i dovedemo do prekomerne količine određenih minerala u tlu, a često se radi umerenosti – ne na štetu efikasnosti – koriste "uradi sam" varijante đubrenja.


Naravno, uvek je dobro počastiti biljke nekim kesicama koje pospešuju razvoj biljaka i jačaju korenski sistem, ali ponekad vredi probati i ove "domaće" opcije.

  • Šaka pepela


Pepeo od spaljenog dreva može biti koristan dodatak kompostu ili se naneti direktno na golu zemlju i ukopati u nju. On je prirodan izvor kalijuma i ima razne minerale u tragovima, a navodno pomaže i kod prekomerno kiselog zemljišta, pa ako ga vaše biljke ne trpe, ovo može biti korisno.

 

  • Ljuske jajeta

 

Ljuske od jaja često se koriste u nezi biljaka
Ljuske od jaja često se koriste u nezi biljakafoto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock

Jaje se smatra jednom od najpopularnijih domaćih opcija za prihranu biljaka zbog ogromne količine kalcijuma. Nedavno smo pisali o upotrebi celog sirovog jajeta, a mnogo je poznatiji trik korišćenje njegove ljuske.


Sastav ljuske jajeta kalcijum čini u količini od, otprilike, 40 odsto, a pojedini tvrde da ovaj postotak ide i mnogo, mnogo više. Healthline piše da se u jednom gramu ljuske jajeta nalazi 381–401 mg kalcijuma.


Sameljite u mlinu za kafu ljuske, pa uzmite jednu kašiku ovog praha. Tome dodajte jednu kašiku zemlje, mlevenu koru banane i kašičicu šećera, pa dobro promešajte, stavite u saksiju, pa potom zalijte biljku.

 

  • Voda iz akvarijuma


Ako imate slatkovodni akvarijum, slobodno možete sipati malo te vode u zemlju u kojoj rastu vaše biljke. Prljava voda je bogata hranljivim materijama koje su potrebne cveću, a nekih je mnogo, dok su drugi minerali u tragovima, Najzastupljeniji su azot, fosfor i kalijum, koje vaše biljke obožavaju!

 

Tečno đubrivo je uvek poželjno ako je blag tretman
Tečno đubrivo je uvek poželjno ako je blag tretmanfoto: Shutterstock/New Africa

Sipajte akvarijumsku vodu direktno na zemlju ili zalivajte biljke njima, ali samo ako voda nije tretirana lekovima.

  • Talog kafe


Talog koji ostaje nakon kuvanja kafe je bogat azotom i kalijumom i odličan za neutralizaciju alkalnog zemljišta,kao i za obogaćivanje tla siromašnog hranljivim materijama. Možete ukopati talog od kafe u kompost, možete posuti šaku taloga kafe po površini zemlje, napraviti tečno đubrivo od njega...

 

  • Voda posle kuvanja

 

Voda u kojoj su se kuvali povrće ili jaja može da se koristi kao prihrana za biljke
Voda u kojoj su se kuvali povrće ili jaja može da se koristi kao prihrana za biljkefoto: Dean Drobot, Shutterstock

Sledeći put kad kuvate povrće ili jaja, obavezno ostavite vodu koju ste koristili za to za voje biljke. Sačekajte da se ova tečnost, bogata nutrijentima, potpuno ohladi, ali vodite računa da ne bude posoljena. To je veoma blag tretman, pa može da se ponavlja koliko želite.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ove biljke sadrže kvercetin

 

makonda-tracker