pratite svaki detalj

Krvarenje posle porođaja: 6 vrlo, vrlo važnih stvari koje svaka žena mora da zna

0

Zašto dolazi do krvarenja nakon porođaja? Da li se ono dešava i kod žena koje su se porodile carskim rezom? Kako ono normalno izgleda, kako se menja i koliko traje? Otkrivamo vam odgovore na sva ova i još neka pitanja...

foto: Sara Nicole Garavuso/Shutterstock
foto: Sara Nicole Garavuso/Shutterstock

Krvarenje posle porođaja (lohije) često je tema koju prate zablude. Njega doživljavaju sve žene — i one koje su se porodile vaginalno i one koje su na svet decu donele carskim rezom.

 

  • Zašto dolazi do krvarenja posle porođaja?


Nakon što se posteljica odvoji od materice, krvni sudovi kojima su one bile spojene ostaju otvoreni i počinju da puštaju krv u matericu. Budući da se tokom trudnoće količina krvi u organizmu žene povećava za 30-50 odsto, telo je dobro pripremljeno za krvarenje tokom samog porođaja i perioda nakon njega.

 

  • U čemu je razlika između menstruacije i krvarenja posle porođaja?

 

Iako liče na menstruaciju jer se njima uklanja spoljni sloj endometrijuma, lohije traju uglavnom oko šest nedelja nakon porođaja, dok menstrualno krvarenje traje svega nekoliko dana i označava početak menstrualnog ciklusa i izbacivanje neoplođene jajne ćelije i površinske sluznice materice.

 

posle porođaja, majčinstvo, beba, novorođenče, Porođaj
foto: Shutterstock
  • Kako izgleda krvarenje posleporođaja?

 

U prvim danima, krvarenje je vrlo obilno i izraženo, dok je krv tamnocrvene boje. Moguća je i pojava krvnih ugrušaka.
Međutim, nakon najviše deset dana, lohije su svetlije boje, dok je ugrušaka sve manje. Potom sekrecija postaje žućkaska, može da sadrži sluz i u ovakvom obliku može da traje više sedmica.


Krvarenje se postepeno smanjuje, ali je moguće da određeni fizički napor ili čak dojenje promeni obilnost lohija. Naime, prilikom dojenja, pojačano se luči oksitocin, koji podstiče kontrakcije materice i njeno vraćanje na pređašnju veličinu.

 

  • Kako se ponašati tokom lohija?

 

Već za odlazak u porodilište, preporučuje se priprema uložaka od vate i mrežastih gaćica. Vremenom, kako se obilnost krvarenja bude smanjivala, koristiće obični ulošci, koji manje upijaju, a potom i dnevni, dok se ne preporučuje upotreba tampona.


Važno je odmarati se što više, unositi najmanje dva litra tečnosti, izbegavati naporne fizičke aktivnosti, podizanje većeg tereta i dugotrajno stajanje.

 

  • Kako znati krvarite li prekomerno?

 

Kao što smo već pomenuli, ugrušci obično prestaju da se pojavljuju nakon nekoliko dana. S vremena na vreme se mogu ponovo pojaviti, što je obično znak da telu treba više odmora, ali ako je ovo problem koji traje, obavezno to recite svom ginekologu. Razlog da zakažete pregled jeste i nemenjanje boje lohija, krvarenje toliko boilno da svakih sat vremena morate da promenite uložak od vate, preveliki ili mnogobrojni ugrušci, promenjen i neprijatan miris krvi i povišena telesna temperatura bez jasnog objašnjenja poput infekcije.

 

ravan stomak, stomak posle porođaja, trudnički stomak posle porođaja, žensko telo, telo posle porođaja
foto: Shutterstock
  • Da li je moguće krvarenje i nakon šest nedelja od porođaja?

 

Da, moguće je! Ako odbrojavate dane do ove prekretnice u oporavku od porođaja, nemojte se iznenaditi ukoliko uložak ni tada ne bude čist. Kako ističu stručnjaci, neke mame krvare duže.


Neke mame koje doje mogu da krvare i 12 nedelja — istakla je ginekološkinja dr Sintija Flin za Romper. — Prve menstruacije posle porođaja nekoliko meseci mogu da budu blaže, ali takođe mogu brzo da se vrate u uobičajeno stanje. Ukoliko imate bilo koje pitanje u vezi s krvarenjem koje je povezano s dojenjem, treba da razgovarate sa svojim lekarom ili savetnikom za dojenje, koji će znati šta je normalno, a šta ne.

 

 

 

makonda-tracker