oprez!

7 naizgled bezazlenih aktivnosti koje garantuju neizdrživ menstrualni bol (neke od njih radite svakog dana)

0

Grčevi, razdražljivost, neredovna menstruacija... Mnoge žene suočavaju se s ovim poteškoćama onih dana u mesecu. Ipak, simptome PMS-a i probleme s menstruacijom pogoršavaju i neke naizgled bezazlene radnje

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Ako zaboravite da popijete kontraceptivnu pilulu (više nego jednom).
Najveći krivac za najgore simptome PMS-a je promena u hormonalnoj ravnoteži. S obzirom na to da kontraceptivne pilule prvenstveno utiču na hormone, ako zaboravite da popijete tri ili više pilula to može dovesti do neredovnog krvarenja. Dobro je da znate da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu da utiču na menstrualni ciklus zbog čega bi pre korišćenja bilo koje kontracepcije trebalo da se konsultujete sa ginekologom.

 

2. Ako ste pod velikim stresom (konstantno).
Stres ima gotovo isti učinak na organizam kao i pasivno pušenje, a može da poremeti i menstrualni ciklus. Kada smo pod stresom telo ispušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom to može negativno da utične na menstrualni ciklus, odnosno neredovne menstruacije ili čak njen izostanak.

 

Neverovatno saznanje naučnika: Prva menstruacija otkriva koliko dugo ćete živeti!

 

3. Ako ne spavate dovoljno

Studija objavljena u časopisu 'Health Care Women International', u kojoj su se obrađivali podaci učinka neredovnog rasporeda spavanja kod medicinskih sestara koje rade u sve tri smene, pokazala je da neuredan san može izazvati nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Preciznije, nedovoljno sna može da prouži trajanje menstruacije.

 

Nastavak na narednoj strani...

 

 

makonda-tracker