obratite pažnju

5 namirnica koje ne morate da perete pre kuvanja: Nekad je to bespotrebno, a ponekad čak i šteti hrani

0

Podrazumeva se pre pripreme obroka dobro operemo većinu namirnica koje ćemo koristiti, a za neke je to posebno važno.

Šta mislite, da li meso treba da se pere pre termičke obrade?
Šta mislite, da li meso treba da se pere pre termičke obrade?foto: Andrey Armyagov/Shutterstock

Pranje namirnica uglavnom se ne dovodi u pitanje i apsolutno je neophodno, makar u slučaju većine hrane koju jedemo.

 

Voće i povrće, na primer, obavezno moraju da se peru kako bi se uklonila prljavština, nekad čak i zemlja, bakterije, ostaci pesticida...

 

Međutim, u slučaju pojedine hrane to nije obavezno, a ponekad čak može da bude i štetno.


Meso i riba

 

Meso ne mora da se pere pre termičke obrade
Meso ne mora da se pere pre termičke obradefoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

O tome verovatno niste razmišljali, ali je moguće kontaminirati radnu površinu, posuđe i ostalo što se nalazi u kuhinji bakterijama i koje se nalaze na mesu.

 

Zbog toga je najbolje da meso ne dolazi u kontakt s previše toga pre nego što počnete da spremate jelo, a ne treba da brinete hoće li ono ostati zdravo jer je termička obrada dovoljna da se svi mikroorganizmi unište.


Jaja

 

Jaja se uglavnom prodaju već oprana ili očišćena
Jaja se uglavnom prodaju već oprana ili očišćenafoto: Elena karetnikova/Shutterstock

Dok je za neke nezamislivo da ne operu jaja, za druge je to potpuno bespotreban korak. Ovi drugi su u pravu, jer su jaja uglavnom već oprana pre nego što dođu do prodavnica. Ukoliko ih opet operete, možete da oštetite ljusku jajeta, kao i da uklonite zaštitnu barijeru koja sprečava širenje bakterija, a tu je i razik od unakrsne kontaminacije, kao s mesom.


Pečurke

 

Pečurkama se pranjem smanjuje apsorpcija
Pečurkama se pranjem smanjuje apsorpcijafoto: YARUNIV Studio/Shutterstock

Šampinjoni i ostale pečurke koje su zastupljene u ishrani imaju visoku moć upijanja, koja se smanjuje kada se one operu pre pripreme hrane.

Ako ipak preferirate da pečurke pripremate oprane, najbolje je da to učinite hladnom vodom i samo ih kratko isperete pod mlazom umesto da stoje u vodi.


Testenina

 

Testeninu ne morate da perete pre kuvanja
Testeninu ne morate da perete pre kuvanjafoto: CSMaster/Shutterstock

Pošto će se svakako kuvati u vodi vrlo visoke temperature, nema potrebe da se testenina pere, jedino ako želite da uklonite deo skroba, ali bi on, ako bi se uopšte isprao, bio zanemarljiv.


Pirinač

 

Oko pranja pirinča kuvari su saglasni, da je bespotrebno, a u praksi ga neko pere, a neko ne
Oko pranja pirinča kuvari su saglasni, da je bespotrebno, a u praksi ga neko pere, a neko nefoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Potapanje pirinča i ispiranje je jedna od stvari koje radimo mehanički dok spremamo ručak, bez previše razmišljanja, kao i stavljanje krompira u vodu posle ljuštenja. Međutim, s pirinčom to nije uvek neophodno.

 

Kuvari kažu da se ovako gubi skrob i da pirinač bude previše lepljiv, a perite ga samo ako brinete zbog insekata, komadića ljuske, kamenčića i sl. stvari koje su mogle da se nađu u pakovanju.

 

BONUS VIDEO

Šta ako ne možete da izdržite na postu?

 

makonda-tracker