rešena dilema

Imate belu fleku na vešu koja ostaje i nakon pranja? Mnoge žene brinu zbog ovoga, a evo da li je strah opravdan

0

Pripadnice lepšeg pola često se susreću sa neprijatnom pojavom - belom mrljom na donjem vešu i retko koja zna da u toj muci nije usamljena 

ŠTA ZNAČI BELA FLEKA NA ŽENSKIM GAĆAMA
ŠTA ZNAČI BELA FLEKA NA ŽENSKIM GAĆAMAfoto: Shutterstock / Alexander Ivchyk

Donji veš u boji je često teže održavati od onog koji je beo. Beli veš se lako otkuvava na 90 stepeni što smanjuje mogućnost širenja bakterija i čuva zdravlje vagine.

 

Uprkos tome mnoge dame vole veš tamnih boja, jer je seksi, privlačan i zavodljiv. Ovo naročito važi za veš u crnoj boji, ali tu dolazimo do jedne pojave koja žene često brine.

 

Ako ste primetili da se i nakon pranja vašeg donjeg veša na njima javljaju bele fleke, baš u predelu vagine, nemate razlog za brigu. Ovo je sasvim normalna pojava, kažu iz Muzeja vagina. 

- Dobijamo puno povratnih informacija od ljudi koji nisu znali da se to događa ili zašto se to događa. Blede mrlje na donjem rublju nisu znak prljavštine ili loše higijene, to je nešto što se događa kada kiselost potpuno zdrave vagine provede vreme u kontaktu s tkaninom, a to je posebno primetno na tamnijim tkaninama - objasnili su iz muzeja.

Razlog ove pojave leđi u tome što se tokom ciklusa menja PH vrednost ženske vagine. Kad se poveća kiselost dolazi do pojave iscetka koji direktno dolazi u dodir sa tkaninom.

 

Upravo zbog te kiselosti dolazi do pojave belih fleka na gaćama. I to je sasvim u redu. 

POJAVA BELIH FLEKA NA ŽENSKIM GAĆAMA JE NORMALNA POJAVA
POJAVA BELIH FLEKA NA ŽENSKIM GAĆAMA JE NORMALNA POJAVA foto: Shutterstock

- Ovaj se iscedak se povećava tokom ovulacije i trudnoće zbog povećanja cervikalne sluzi - dodao je ginekolog dr Aleks Eskander.

 

- U svetu u kojem se o vaginama ne govori puno, nije iznenađenje što niko te podatke ne govori u školi ili kod kuće, jer ni mnogi roditelji, pa čak i zdravstveni radnici ne znaju ove činjenice - zaključila je Zoe Vilijams iz muzeja za IFLScience.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kako promena vremena utiče na zdravlje?

 

makonda-tracker