jednostavno

Kako da izbelite veš bez dodavanja hemije? Zbog jedne greške omiljeni komadi odeće mogu zauvek biti uništeni

0

Ako i vi imate majicu koja je bila bela, a sad je siva ili žuta, ovi trikovi će vam dobro doći 

Kako izbeliti odeću bez izbeljivača?
Kako izbeliti odeću bez izbeljivača?foto: Shutterstock / Andrey_Popov

Kada kupujete odeću s razlogom birate onu određene boje. Beli komadi garderobe posebno su osetljivi i često se dešava da tokom vremena promene svoju boju.

 

Ipak, to nije razlog za nerviranje. Ukoliko i vi imate odeću koja je posivela ili dobila primese žute boje ovi trikovi vam mogu pomoći da joj ponovo vratite stari sjaj.

 

Donosimo vam nekoliko isprobanim metoda izbeljivanja veša, ali i jednu grešku koju mnogi čine i time mogu zauvek unišiti tkaninu.

 

 

1. Sunčajte odeću

 

Beli komadi odeće najbolje će povratiti lepu belu boju ako ih sušite na suncu. Sunčevi zraci neutrališu sive i žute tonove i vraćaju belinu odeći. Do izbeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje razbijaju hemijske veze u mrlji, pa tako i mrlja nestane. 

 

2. Soda bikarbona

 

Soda bikarbona je hemijski vrlo slična prašku za pranje veša pa se zato može koristiti na sličan način. Soda je prirodni ublaživač neugodnih mirisa, tako da vaša odeća ne samo da će biti svetlija, nego će i oni imati vrlo sveži miris. Ona je takođe i blag antiseptik, pa će vaša odeća ali i perilica biti zaštićena od bakterija.

 

Izbeljivanje odeće prirodnim putem
Izbeljivanje odeće prirodnim putemfoto: Shutterstock / Andrey_Popov

 

3. Alkoholno sirće

 

Mnogim domaćicama je alkoholno sirće glavni saveznik prilikom čišćenja kuće, uklanjanja kamenca, a sada vam donosim i trik koji vam može pomoći da požutelim belim stvarima vratite stari sjaj.

 

Za izbeljivanje bele odeće, napravite mešavinu od 1/4 šoljice soka od limuna sa 1/2 šoljice destilovanog bijelog sirća. Sipajte je u mašinu za pranje veša tokom ciklusa pranja i gledajte kako će vaš veš biti blistavo veo. Ova mešavina je idealna alternativa za izbeljivač.

 

Vratite belom vešu stari sjaj
Vratite belom vešu stari sjajfoto: Shutterstock/VGstockstudio

 

Česta greška koju ljudi prave prilikom izbeljivanja ne samo belog već i tkanina druge boje je to što koriste hemijski izbeljivač, koji na pojedinim materijalima može da napravi trajna ošetećenja.

 

Takođe, predugo držanje izbeljivača na tkanin bilo koje vrste može napraviti rupe, koje će zauvek uništiti vaše omiljene odevne komade. 

 

Bonus video:

 

Kako oprati kroks papuče? 

 

 

makonda-tracker