veliki umetnici

Zbog čega su Bora Đorđević i Đole Balašević 40 godina bili u tihom ratu?

1

Iako su krajem sedamdesetih obojica bili deo postave "Ranog mraza", razlike su brzo razdvojile Boru Đorđevića i Đorđa Balaševića.

Bora Đorđević je pre 'Riblje čorbe' bio deo benda 'Rani rmaz'
Bora Đorđević je pre "Riblje čorbe" bio deo benda "Rani rmaz"foto: Damir Dervišagić

Borisav Bora Đorđević poslednjih dana vodi najtežu borbu za život i zdravlje, a trenutno se nalazi u bolnici u Ljubljani. Izlišno je govoriti o pesmama i muzici kojom je obeležio čitavu jednu eru u regionu, a osim toga, on je i pesnik, a pisao je i pesme mnogim svojim kolegama.

 

Iako nadimak Čorba nosi po bendu Riblja čorba, u kom je stekao najveću slavu i popularnost, Bora je bio i deo benda Rani mraz, osnovanog 1977. godine. Ovom bendu, nakon što ga je osnovao Đorđe Balašević, pridružili su se i Bora Đorđević i Bilja Krstić i kompletirali najpoznatiju postavu Ranog Mraza, koja je trajala vrlo kratko.

 

Bora je napustio bend, a godinama kasnije pričalo se o njegovom odnosu sa Đorđem Balaševićem

Kako su pisali mediji, okosnica sukoba bila je pesma Lutka sa naslovne strane, koju je Balašević kritikovao, što se Bori nije dopalo. Nakon toga, legendarni muzičari nekoliko puta su "javno potkačili" jedan drugog.

 

Tihi rat Đoleta Balaševića i Bore Čorbe

 

Balašević je jednog prilikom komentarisao svog kolegu, koji mu nije ostao dužan:

 

Jedan moj nekadašnji kolega iz grupe "Rani mraz" u novogodišnjoj noći na Trgu nastupa kao predgrupa Aci Lukasu…  — rekao je Balašević,  a Bora je odmah odgovorio:

 

 Ja nisam toliko sujetan, pa nemam problem s tim da budem predgrupa Aci Lukasu. On je veliki umetnik i nama iz "Čorbe" je bila čast da zabavimo narod pre njegovog koncerta  — poručio je Bora za Informer tada.

 

Balašević je svojevremeno kritikovao što 'Riblja čorba' nastupa kao predgrupa
Balašević je svojevremeno kritikovao što "Riblja čorba" nastupa kao predgrupafoto: Dragana Udovičić

Bora je zatim u svojoj knjizi "Pusto ostrvo" ponovo prozvao Đoleta.

 

Ne smem po njima da uriniram jer me oni neizmerno vole, u suprotnom draži će im biti Đole. A on od svoje Olivere niti p**a, niti s**e — stihovi su Borine pesme, ali je naglasio da ga ne zanima njegova reakcija.

 

 U mojoj novoj zbirci ima i boljih pesama od te! Ne zanima me da li se Balašević naljutio zbog tih stihova, ne razmišljam o tome — rekao je Čorba.

 

Nakon Balaševićeve smrti, Bora Čorba je stavio tačku rečima da mu je žao i da je on bio veliki umetnik
Nakon Balaševićeve smrti, Bora Čorba je stavio tačku rečima da mu je žao i da je on bio veliki umetnikfoto: Antonio Ahel/ATAImages

— Ima jedan autor kojeg privatno ne cenim mnogo, ali ne mogu da mu uskratim da je veliki talenat, ne talenat nego sjajan autor — rekao je jednom prilikom Bora, aludirajući upravo na Đorđa,  u emisiji Rade Radenović, piše Alo.

 

Ipak, kada je Balašević preminuo, Bora je stavio tačku na sve što se do tada izdešavalo. 

 

Veoma mi je žao. Veliki umetnik — rekao je on 2021.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Novinar Kurira ispred bolnice u kojoj leži Bora Đorđević

 

makonda-tracker