ne morate sve sami

Deluje da možete da se nosite s tim sami, ali... 5 skrivenih znakova da je vreme da posetite psihologa

0

Stručna pomoć je nekada neophodna, iako nam se čini da možemo sami da vodimo mentalnu borbu i izborimo se sa stresom.

Nekada je najbolje potražiti pomoć na vreme nego kada smo već isuviše iscrpljeni mentalno
Nekada je najbolje potražiti pomoć na vreme nego kada smo već isuviše iscrpljeni mentalnofoto: fizkes/Shutterstock

Naš život je pun uspona i padova, pa nakon momenata kada se osećamo kao da smo „na vrhu“, u drugim pokušavamo da se izborimo sa stresom, tugom i anksioznošću.

 

Rešavanje svakog pojedinačnog problema obično ne zahteva pomoć psihologa. Međutim, ideja da je terapija potrebna onima koji su već na ivici ili u teškoj depresiji je duboko pogrešna i često dovodi do neželjenih posledica.

 

Psiholog Vladimir Bogdanov otkriva 5 znakova da je krajnje vreme da posetite psihologa ili psihoterapeuta.

 

1. Gubitak kontrole nad emocijama

 

Nemogućnost samostalnog suočavanja sa emocijama kao što su bes, anksioznost, ogorčenost, razočarenje, očaj i tako dalje — može ukazivati na probleme sa mentalnim zdravljem. Ako vas ove emocije bukvalno sprečavaju da živite normalno (spavate, radite, komunicirate sa drugima), ako osećate da se kvalitet vašeg života pogoršava, onda je vreme da potražite pomoć psihologa. Ako, pod uticajem jedne ili druge emocije, imate misli o besmislenosti postojanja ili smrti, hitno vam je potrebna pomoć.

 

 

2. Želja da se „pojede“ problem

 

Pokušaj da se osećate bolje kroz hranu ili alkohol može značiti da je potrebno prilagoditi sposobnost vašeg uma da se samoreguliše. Kada prvi put pokušate da „pojedete“ anksioznost ili tugu, trebalo bi da se konsultujete sa psihologom, inače želja za ugađanjem može prerasti u zavisnost, sa kojom će biti mnogo teže izaći na kraj.

 

Prejedanje je često uslovljeno stresom
Prejedanje je često uslovljeno stresom foto: gpointstudio/Shutterstock

 

3. Stalno pogoršavanje odnosa sa voljenim osobama

 

Obično je to posledica činjenice da ste već duže vreme pod jakim stresom ili više ne možete da se nosite sa emocijama. Česte i nerazumne svađe sa voljenima, pokušaji da iz njih izvučete svoje negativne emocije, osećaj trajne ljutnje ili ogorčenosti prema nekome mogu biti pokazatelj da vam je potrebna psihološka pomoć.

 

4. Ožalošćenost ili trauma

 

Smrt voljene osobe, razvod ili razdvajanje nakon duge veze, slučajevi nasilja, maltretiranja, teške bolesti — sve to može izazvati psihičku traumu, sa kojom se često ne možete sami nositi. Konsultovanje psihologa u ovom slučaju će pomoći ne samo da razumete svoja osećanja i doživite ih na pravi način, već i da pronađete zdrave načine izlaska iz ove ili one situacije.

 

Kada preuzmete na sebe više odgovornosti nego što možete da izdržite, vreme je da kažete 'dosta'
Kada preuzmete na sebe više odgovornosti nego što možete da izdržite, vreme je da kažete "dosta"foto: ShotPrime Studio Shutterstock

 

5. Nemogućnost vođenja normalnog načina života

 

Često nas traumatska iskustva, faktori okoline ili sopstvena osećanja primoravaju da odustanemo od uobičajenog načina života, promenimo polje delovanja ili izbegavamo susrete sa ljudima sa kojima smo u prošlosti uživali u komunikaciji.

 

Nerazumevanje kako da živite u datim okolnostima, pokušaj da preuzmete više odgovornosti nego što fizički možete da podnesete, može značiti gubitak kontrole nad sopstvenim životom. Psiholog će vam pomoći da povratite ovu kontrolu i izgradite pravi sistem odnosa sa spoljnim svetom i ljudima. Ovih pet situacija nisu jedini znakovi da je pomoć potrebna! Zapravo, takvih slučajeva ima mnogo više. Bilo koji životni problem, bilo koji međuljudski ili unutrašnji sukob može se iskreno i otvoreno analizirati sa profesionalcem, bez straha od osude ili drugih negativnih posledica po sebe.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Psiholog dao važan savet devojkama: Ovako možete prepoznati nasilnika

 

makonda-tracker