oprezno tokom leta!

Koji su najčešći simptomi SALMONELE? Ova bakterija ne prenosi se samo hranom, a evo kako je pouzdano uništiti

0

Iako se uglavnom dobija konzumiranjem hrane životinjskog porekla, moguće je preneti salmonelu sa osobe na osobu, a odaju je simptomi koji se nekad mešaju sa stomačnim gripom

Grčevi u stomaku mogući su simptomi infekcije salmonelom
Grčevi u stomaku mogući su simptomi infekcije salmonelomfoto: engagestock, Shutterstock

Salmonela je jedan od zdravstvenih rizika o kojima se najviše priča u letnjim danima jer je među najčešćim uzrocima trovanja hranom tokom leta.


Iako se uglavnom govori o salmoneli kada su u pitanju meso i jaja, zabeleženi su i slučajevi kontaminacije crnog luka, što je veoma zabrinjavajuće, pa je potrebno biti na oprezu prilikom rukovanja namirnicama.


Šta je salmonela?


Salmonella predstavlja rok štapićastih bakterija koji može izazvati trovanje, zatim tifoidnu groznicu i paratifoidnu groznicu.

Najčešće se o njoj priča zbog salmoneloze, oboljenja gastrointestinalnog trakta ljudi i životinja i primarno su bolesti domaćih životinja koje se na čoveka prenose nakon unosa hrane životinjskog porekla kontaminirane salmonelom i njenim toksinom. Otkrivena je krajem 19. veka, a postoje tri grupe oboljenja:

 

  • opšta ciklična zarazna oboljenja (najpoznatiji su tifoid i paratifusi)
  • alimentarne toksikoinfekcije
  • enteritisi

 

Veoma je važno da meso bude termički obrađeno radi sprečavanja infekcije salmonelom
Veoma je važno da meso bude termički obrađeno radi sprečavanja infekcije salmonelomfoto: Shutterstock / FoodAndPhoto

Kako se prenosi salmonela?


Uglavnom se ova bakterija unosi preko hrane animalnog porekla jer su prirodni rezervoar i izvor zaraze su domaće životinje i ptice. Najriskantniji oblik ponašanja svakako je loša, odnosno nedovoljna termička obrada namirnica, pa se potrudite da prilikom pripreme mesa i jaja budete na posebnom oprezu.


Međutim, salmonela se može preneti i sa osobe na osobu. Ako je neko kliconoša – zaražen ili je imao kontakt s kontaminiranom hranom – može dalje preneti bakteriju. Period inkubacije je od šest sati do šest dana, a često ljudi koji imaju ovu infekciju misle da je u pitanju stomačni grip.


Čak i namirnice koje deluju sveže mogu da imaju salmonelu, jer se ona ne odaje bojom i mirisom, a naročito napreduje na sobnoj temperaturi, dok je ona iznad 55 stepeni ubija za oko pola sata.

 

Salmonela na početku može da deluje kao običan stomačni grip
Salmonela na početku može da deluje kao običan stomačni gripfoto: Shutterstock/Photoroyalty

Imajte u vidu da se salmonela ne može ubiti zamrzavanjem hrane, iako joj izrazito niske temperature ograničavaju širenje. Jedini "lek" protiv nje je termička obrada na visokoj temperaturi.

Koji su simptomi salmonele?


Kako prenosi američka klinika Mejo, neki od znakova infekcije salmonelom su:

 

  • dijareja
  • grčevi u stomaku
  • visoka temperatura
  • mučnina
  • povraćanje
  • drhtavica
  • glavobolja
  • krv u stolici


Znaci i simptomi infekcije salmonelom uglavnom traju od nekoliko dana do jedne sedmice, a dijareja možda da potraje i do deset dana. Štaviše, Mejo piše da posle infekcije salmonelom može proći i nekoliko meseci dok se stolica ne vrati na uobičajeni način pražnjenja creva.

 

Dijareja je jedan od pouzdanih znakova infekcije salmonelom
Dijareja je jedan od pouzdanih znakova infekcije salmonelomfoto: Sorapop Udomsri/Shutterstock

Kada se javiti lekaru?


Većina ljudi ne mora da traži medicinsku pomoć nakon infekcije salmonelom jer ona spontano prolazi za nekoliko dana. Međutim, ukoliko je pogođena osoba beba ili malo dete, starije lice ili neko oslabljenog imuniteta, važno je javiti se lekaru ako bolest traje više od nekoliko dana ili je prate visoka temperatura i/ili krv u stolici.


Kako slamonela može da izazove dehidraciju, vodite računa i o simptomima kao što su češće mokrenje, tamna boja urina, suva usta i jezik.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dr Perišić o moćnom prirodnom probiotiku

 

makonda-tracker