zdravlje

10 saveta koje svaka žena treba da zna: Kako olakšati menstrualne bolove bez odlaska kod lekara?

0

Ukoliko ste među ženama koje se svakog meseca suočavaju sa PMS-om ovo treba da znate 

10 SAVETA ZA UBLAŽAVANJE MENSTRUALNIH BOLOVA
10 SAVETA ZA UBLAŽAVANJE MENSTRUALNIH BOLOVA foto: Sorapop Udomsri/Shutterstock

Veliki broj žena svakog meseca trpi menstrualne bolove tokom menstruacije, takođe poznate kao dismenoreja. Osim bolova u stomaku, tu je i glavobolja, nervoza i napetost. 

 

Menstrualni grčevi se dešavaju kada se vaša materica kontrahuje da odbaci svoju sluzokožu, takođe poznatu kao sluzokoža materice. Ovo može izazvati bol u stomaku, donjem delu leđa, preponama ili gornjem delu butina.

 

Evo šta možete uraditi kod kuće kako biste olakšali sebi menstrualne bolove. 

 


Možda i vi, kao i 90% žena sa menstruacijom, doživite predmenstrualni sindrom (PMS) kada ćete dobiti menstruaciju. Grčevi, razdražljivost i umor – suočavanje sa ovim i drugim simptomima menstruacije svakog meseca može biti podjednako frustrirajuće koliko i bolno.

 

Dobra vest je da postoji mnogo lekova koje možete da uradite kod kuće (i u pokretu) koji bi vam mogli pomoći da ublažite grčeve tokom menstruacije i druge simptome menstruacije.

 

Važno je zapamtiti da ove tehnike neće uvek funkcionisati, posebno za hronična stanja kao što je endometrioza, ali mogu ponuditi olakšanje za blagi do umereni bol u menstruaciji.

 

KAKO UBLAŽITI MENSTRUALNE BOLOVE?
KAKO UBLAŽITI MENSTRUALNE BOLOVE?foto: Shutterstock/Photoroyalty

 

1. Pijte više vode da biste smanjili nadimanje


Nekoliko dana pre početka menstruacije, a možda čak i tokom menstruacije, možda ćete se osećati kao da su vam stomak ili drugi delovi tela otečeni ili da ste se ugojili. To je zbog zadržavanja vode ili nadimanja. Nadimanje je normalan i uobičajen simptom menstruacije, ali može izazvati nelagodnost i pogoršati menstrualne grčeve.

 

Iako može zvučati kontraintuitivno, redovno pijenje vode tokom dana može pomoći u smanjenju nadimanja tokom menstruacije i ublažiti neke od bolova koje izaziva. Pokušajte da nosite flašu vode sa sobom i napunite je nekoliko puta tokom dana. Koliko vode svaka osoba treba da pije može varirati, ali dobar cilj je da popijete najmanje osam, 8 oz. čaše vode dnevno. Takođe, ispijanje tople vode može povećati protok krvi kroz telo i opustiti mišiće. Ovo može smanjiti grčeve uzrokovane kontrakcijama materice.

Žena u bolovima na kauču gleda u svoj laptop dok pije biljni čaj.

 

SAVETI ZA UBLAŽAVANJE MENSTRUALNH BOLOVA
SAVETI ZA UBLAŽAVANJE MENSTRUALNH BOLOVA foto: Irina Strelnikova / Shutterstock 418322185


2. Pijte biljne čajeve za ublažavanje bolova kod menstruacije

 

Određene vrste biljnog čaja imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu da smanje nadimanje i upalu, i antispazmodična jedinjenja koja mogu smanjiti grčeve mišića u materici koji izazivaju grčeve. Pijenje čajeva od cimeta, limuna, maslačka i hibiskusa može pomoći kod nadimanja.

 

Čajevi od listova maline, kamilice, timijana i oolong mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva. I đumbir, pepermint i zeleni čajevi mogu pomoći u oba. Osim toga, ovi biljni čajevi mogu imati i druge prednosti, poput ublažavanja stresa i pomoći kod nesanice.

 

3. Jedite hranu protiv zapaljenja da biste ublažili menstrualne grčeve


Neke namirnice mogu ponuditi prirodno olakšanje za grčeve, a imaju odličan ukus. Anti-inflamatorna hrana može pomoći u promovisanju protoka krvi i opuštanju materice.

 

JEDITE ODREĐENU ANTIFLAMATORNU HRANU
JEDITE ODREĐENU ANTIFLAMATORNU HRANUfoto: Prostock-studio/Shutterstock

 

Pokušajte da jedete bobičasto voće, paradajz, ananas i začine poput kurkume, đumbira ili belog luka. Zeleno lisnato povrće, bademi, orasi i masna riba, poput lososa, takođe mogu pomoći u smanjenju upale.

 

4. Preskočite poslastice da biste izbegli dodatno nadimanje i bol


Dok kolačići ili pomfrit mogu zvučati ukusno, hrana sa visokim sadržajem šećera, trans masti i soli može izazvati nadimanje i upalu, što pogoršava bol u mišićima i grčeve. Zato pokušajte da izbegnete ili smanjite količinu crvenog mesa, visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, visoko prerađene hrane i hrane sa dodatkom ulja koju jedete. Umesto toga, posegnite za svežim voćem i povrćem, nemasnim mesom i neslanim orašastim plodovima i semenkama.

 

5. Pijte kafu bez kofeina da biste ublažili bolove tokom menstruacije


Kofein uzrokuje sužavanje krvnih sudova. Ovo može da steže vašu matericu, čineći grčeve bolnijim. Ako vam je potrebna kafa, pređite na bezkofein tokom menstruacije. Ako se oslanjate na kofein da biste pobedili popodnevni pad, pojedite užinu sa visokim sadržajem proteina ili prošetajte na 10 minuta kako biste povećali energiju.

 

KAFA MOŽE DA POMOGNE U TOME DA VAS MANJE BOLI STOMAK TOKOM MENSTRUACIJE
KAFA MOŽE DA POMOGNE U TOME DA VAS MANJE BOLI STOMAK TOKOM MENSTRUACIJE foto: Shutterstock / Gladskikh Tatiana

 

6. Probajte dijetetske suplemente kako biste pomogli kod menstrualnih simptoma


Vitamin D može pomoći vašem telu da apsorbuje kalcijum i smanji upalu. Drugi suplementi, uključujući omega-3, vitamin E i magnezijum, mogu pomoći u smanjenju upale i čak mogu učiniti vaše menstruacije manje bolnim. Za najbolje rezultate, uzimajte suplemente svaki dan, ne samo tokom menstruacije. Takođe, pošto su neki suplementi u interakciji sa lekovima, obavezno pitajte svog lekara pre nego što uzmete bilo šta novo.

 

7. Stavite tople obloge da smirite grčeve


Malo toplote može pomoći vašim mišićima da se opuste, poboljšaju protok krvi i oslobode napetost. Pokušajte da sedite sa jastučićem za grejanje na donjem delu stomaka, tuširajte se vrućim tušem ili se opustite u toploj kupki.

 

TOPLE OBLOGE MOGU DA POMOGNU KOD MENSTRUALNIH BOLOVA
TOPLE OBLOGE MOGU DA POMOGNU KOD MENSTRUALNIH BOLOVA foto: Sorapop Udomsri/Shutterstock

 

8. Vežba za opuštanje mišića i endorfine


Ako vas boli, vežba vam može biti poslednja stvar na umu. Ali čak i nežna vežba oslobađa endorfine koji čine da se osećate srećno, smanjuje bol i opušta mišiće. Petnaest minuta joge, laganog istezanja ili hodanja može biti sve što vam treba da se osećate bolje. A ako je vežba već deo vaše rutine, da li ste znali da vam praćenje menstruacije može pomoći da poboljšate atletske performanse?

 

9. Smanjite stres da biste poboljšali mentalne i fizičke simptome menstruacije


Stres može pogoršati grčeve. Koristite tehnike za ublažavanje stresa kao što su meditacija, duboko disanje, joga ili svoj omiljeni način da se oslobodite stresa. Ako niste sigurni kako da se oslobodite stresa, pokušajte sa vođenim slikama. Jednostavno zatvorite oči, duboko udahnite i zamislite mirno, bezbedno mesto koje vam je značajno. Ostanite fokusirani na ovaj prostor najmanje nekoliko minuta dok polako i duboko udišete.

 

POKUŠAJTE DA SE OPUSTITE I ODMORITE KAKO BI BOL U STOMAKU BIO MANJI
POKUŠAJTE DA SE OPUSTITE I ODMORITE KAKO BI BOL U STOMAKU BIO MANJI foto: Cat Box/Shutterstock

 

10. Probajte terapiju masažom da biste smanjili grčeve i stres


Jedna studija je otkrila da terapija masažom značajno smanjuje menstrualni bol kod žena sa endometriozom. Masaže mogu smanjiti grčeve materice opuštanjem materice. Da biste najefikasnije upravljali grčevima tokom menstruacije, terapija masažom treba da se fokusira na abdominalnu oblast. Ali masaža celog tela koja smanjuje vaš ukupni stres takođe može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva.

 

Ukoliko vam ništa od ovoga ne pomogne uvek možete da pokušate sa analgeticima koje vam je prepisao vaš ginekolog ili lekar opšte prakse. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kako se najlakše otkriva rak jajnika i materice?

 

makonda-tracker