nije naivno

Šta je TETANUS i koji su SIMPTOMI? Nikako ih nemojte ignorisati, a infekciji treba ovoliko dugo da se ispolji

0

Simptomi tetanusa nisu nimalo naivni i treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Redovna vakcinacija je preventivna mera protiv tetanusa
Redovna vakcinacija je preventivna mera protiv tetanusafoto: Inside Creative House/Shutterstock

Tetanus predstavlja ozibiljnu bakterijsku infekciju koja utiče na nervni sistem i uzrokuje ukočenost mišića. Infekcija može da utiče na kontrakcije mišića vilice i vrata, ali i da se proširi na ostale delove tela.

 

Ako se ne tretira, infekcija tetanusom može da bude veoma opasna po zdravlje. Od 10 do 20 odsto ovih infekcija mogu biti fatalne, sudeći po Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDS).

 

Srećom, ovo stanje može imati prevenciju vakcinisanjem, koja, ipak, ne traje zauvek. Kako piše zdravstvena platforma Healthline, buster vakcije su potrebne svakih 10 godina, kako bi se osigurao imunitet.

 

Šta je uzrok?

 

Bakterija zvana Clostridium tetani uzrokuje tetanus, a može se naći u prašini, prljavštini i izmetu životinja.  Osoba se može inficirati kada kad ona dospe u krvotok kroz ranu ili posekotinu, pa se širi do centralnog nervnog sistema i proizvodi toksin tetanospazmin.

 

Infekcija tetanusom vezuje se za povrede u saobraćajnim nesrećama, opekotinama, ranama koje mogu nastati od punkcije iglom (pirsing, tetovaže, droga, stajanje na ekser...), kao i za rane kontaminirane prljavštinom, fekalijama ili pljuvačkom. Manje često, ali  može se vezati za ujed životinje, dentalne infekcije, ujed insekata, hronične infekcije.

 

Tetanus nije zarazan. 

 

Ne ignorišite simptome tetanusa
Ne ignorišite simptome tetanusafoto: Shutterstock

 

Koji su simptomi?

 

Tetanus utiče na nerve koji kontrolišu mišiće, što može da dovede do teškoća sa gutanjem. Takođe, možete iskusiti spazme i krutost u različitim mišićima, posebno onim vezanim za vilicu, abdomen, grudi, leđa, vrat.

 

Drugi simptomi su ubrzan puls, groznica, znojenje, visok krvni pritisak.

 

Period inkubacije jeste vreme od izloženosti bakteriji do početka bolesti, što je između 3 i 21 dana. Simptomi se obično pojavljuju u prvih 14 dana. Infekcije koje se ranije jave jesu ozbiljnije i imaju lošije prognoze.

 

Možete iskusiti krutost u različitim mišićima, posebno onim vezanim za vilicu, abdomen, grudi, leđa, vrat.
Možete iskusiti krutost u različitim mišićima, posebno onim vezanim za vilicu, abdomen, grudi, leđa, vrat.foto: fizkes/Shutterstock

 

Kako se leči?

 

Lečenje zavisi od ozbiljnosti simptoma, ali obično se leči različitim terapijama i lekovima, kao što su antibiotici, poput penicilina itd. Tu su i čišćenje rane, neutralizacija toksina...

 

Neke od komplikacija koje su ozbiljnije, a mogu se desiti, jesu problemi s disanjem, pneumonija,  fraktura kostijui kičme...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

"ZA OVAJ VIRUS NE POSTOJI VAKCINA, NE REAGUJE NA POSTOJEĆE TERAPIJE" Dr Stanišić potvrdio prvi slučaj: Ishod lečenja je neizvestan

 

makonda-tracker