važno je da znate

Šta je KOKSAKI VIRUS i kako se leči? Prenosi se prljavim rukama, a ovo su SIMPTOMI zbog kojih treba otići kod lekara

0

Simptomi koksakija su slični onom koji daje grip i najčešće prolazi bez lečenja

SIMPTOMI KOKSAKI VIRUSA
SIMPTOMI KOKSAKI VIRUSA foto: Shutterstock / Tomsickova Tatyana

Koksaki virusi su deo enterovirusne porodice virusa (koja takođe uključuje polioviruse i virus hepatitisa A) koji mogu da žive u ljudskom digestivnom traktu.

 

Virusi se mogu širiti sa osobe na osobu, obično na neopranim rukama i površinama kontaminiranim izmetom, gde mogu da žive nekoliko dana.

 

U većini slučajeva, infekcije koksaki virusom izazivaju blage simptome slične gripu i prolaze bez lečenja. Ali u nekim slučajevima mogu dovesti do ozbiljnijih infekcija, piše Kidshealth.org

 

 

Koji su znaci i simptomi infekcije Koksaki virusom?


Koksaki virus može izazvati širok spektar simptoma. Otprilike polovina dece sa infekcijom nema simptome. Drugi iznenada dobiju visoku temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima, a neki takođe imaju i bol u grlu, nelagodnost u stomaku ili mučninu.

 

Dete sa infekcijom koksaki virusom može jednostavno da se oseća vruće, ali nema drugih simptoma. Kod većine dece, temperatura traje oko 3 dana, a zatim nestaje.

 

KOKSAKI VIRUS BOL U GRLU KAO SIMPTOM
KOKSAKI VIRUS BOL U GRLU KAO SIMPTOM foto: Shutterstock / Alona Siniehina


Koksaki virusi mogu izazvati simptome koji utiču na različite delove tela, uključujući:

 

  • Uz koksaki virus se često pojavljuju crveni plikovi na šakama, stopalima i ustima, u grlu i na jeziku, desnima, tvrdom nepcu, unutrašnjoj strani obraza, dlanovima i tabanima. Mogu se pojaviti i na zadnjici.
  • Herpangina, infekcija grla, uzrokuje crvene plikove i čireve na krajnicima i mekom nepcu, mesnatom zadnjem delu krova usta.
  • Hemoragični konjunktivitis, infekcija koja pogađa beonjače oka, obično počinje bolom u oku, nakon čega brzo slede crvene, suzne oči sa otokom, osetljivošću na svetlost i zamagljenim vidom.

 

PLIKOVI PO TELU KAO SIMPTOMI KOKSAKI VIRUSA
PLIKOVI PO TELU KAO SIMPTOMI KOKSAKI VIRUSAfoto: Shutterstock / Karl_BlaoStock


Povremeno, koksaki virusi mogu izazvati ozbiljnije infekcije koje će možda morati da se leče u bolnici, uključujući:

 

- virusni meningitis, infekcija membrana koje okružuju mozak i kičmenu moždinu, encefalitis, infekcija mozga, miokarditis, infekcija srčanog mišića

 

Majke mogu preneti infekciju na novorođenčad tokom ili neposredno nakon rođenja. Bebe su više izložene riziku od ozbiljne infekcije, uključujući miokarditis, hepatitis i meningoencefalitis (upala mozga i moždanih ovojnica). Kod novorođenčadi, simptomi se mogu razviti u roku od 2 nedelje nakon rođenja.

 

Da li su koksaki infekcije zarazne?


Koksaki virusi su veoma zarazni. Mogu preći sa osobe na osobu na neopranim rukama i kontaminiranim površinama. Takođe se mogu širiti kroz kapljice tečnosti koje se raspršuju u vazduh kada zaražena osoba kija ili kašlje.

 

Ako postoji epidemija u zajednici, rizik od infekcije koksaki virusom je najveći među novorođenčadi i decom mlađom od 5 godina. Virus se lako širi u grupnim okruženjima kao što su škole, centri za brigu o deci i letnji kampovi. Ljudi su najzarazniji prve nedelje kada su bolesni.

 

U hladnijim klimama, epidemije se najčešće dešavaju u leto i jesen, ali tropski delovi sveta ih imaju tokom cele godine.

 

Kako se leče infekcije virusom Koksaki?


U zavisnosti od vrste infekcije i simptoma, lekar može da prepiše lekove kako bi se vaše dete osećalo prijatnije. Pošto antibiotici deluju samo protiv bakterija, ne mogu se koristiti za borbu protiv infekcije koksaki virusom.

 

KAKO SE LEČI KOKSAKI VIRUS?
KAKO SE LEČI KOKSAKI VIRUS?foto: Shutterstock/Gladskikh Tatiana

 

Možete dati acetaminofen ili ibuprofen da ublažite manje bolove. Ako groznica traje duže od 24 sata ili ako vaše dete ima simptome ozbiljnije infekcije koksaki virusom, pozovite svog lekara.

 

Većina dece sa jednostavnom infekcijom koksaki virusom se potpuno oporavlja nakon nekoliko dana bez potrebe za medicinskim tretmanom.

 

Dete koje ima temperaturu bez ikakvih drugih simptoma treba da se odmara u krevetu ili da se tiho igra u zatvorenom prostoru. Ponudite dosta tečnosti kako biste sprečili dehidraciju.

 

ODMOR I ANTIBIOTICI MOGU POMOĆI U LEČENJU KOKSAKI VIRUSA
ODMOR I ANTIBIOTICI MOGU POMOĆI U LEČENJU KOKSAKI VIRUSA foto: Shutterstock / Robert Kneschke

 

Koliko dugo traju infekcije virusom Koksaki?


Dužina infekcije može varirati od 24 sata, pa do 7 dana. Temperatura obično prolazi posle 3 dana. Bolest šaka, stopala i usta obično traje 2-3 dana, ali može trajati i do 7 dana. Virusnom meningitisu može biti potrebno 3-7 dana da se zaleči.

 

Kada treba da pozvati doktora?


Odmah pozovite doktora ako vaše dete ima neki od ovih simptoma:

 

  • groznica viša od 38°C za bebe mlađe od 6 meseci i viša od 38,8°C za stariju decu
  • slab apetit
  • problema sa hranjenjem
  • povraćanje
  • dijareja
  • teškoće sa disanjem
  • konvulzije
  • neobična pospanost
  • bol u grudima ili stomaku
  • rane na koži ili u ustima
  • jaka bol u grlu
  • jaka glavobolja, posebno sa povraćanjem, konfuzijom ili neobičnom pospanošću
  • kočenje vrata
  • crvene, otečene i suzne oči
  • bol u jednom ili oba testisa

 

Da li se infekcije Koksaki virusom mogu sprečiti?


Ne postoji vakcina koja bi sprečila infekciju koksaki virusom. Pranje ruku je najbolja zaštita. Podsetite sve u vašoj porodici da dobro i često peru ruke, posebno posle korišćenja toaleta, posle promene pelena, pre jela i pre pripreme hrane. Zajedničke igračke u centrima za brigu o deci treba često čistiti dezinfekcionim sredstvom jer virus može da živi na ovim predmetima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Šta je sindrom belih pluća?

 

makonda-tracker