(video)

Kako zvuči VELIKI KAŠALJ? Poznati doktor objasnio na koji način prepoznati kašalj koji je posledica ove bolesti

0

Veliki kašalj mnogi ne prepoznaju na vreme i ne shvataju prve simptome ozbiljno već veruju da je u pitanju simptom neke druge bolesti

Veliki kašalj se vratio i broj obolelih raste u regionu
Veliki kašalj se vratio i broj obolelih raste u regionufoto: Aquarius Studio/Shutterstock

Veliki kašalj (lat. Pertussis), oboljenje za koje se verovalo da je iskorenjeno, vratio se i proteklih nedelja raste broj obolelih u regionu.


Bolest poznata i kao magareći kašalj i hripavac zapravo je akutno infektivno oboljenje koje izaziva bakterija Bordetella pertussis, a najčešće se javlja kod dece.


Poznati su simptomi i trajanje velikog kašlja, kao i koje su moguće komplikacije, a često se postavlja pitanje kako prepoznati ovo stanje, odnosno kako kašalj izazvan pertusisom razlikovati od onog koji je simptom drugih bolesti.

Kako ističe dr Džejms O'Donovan, koji stoji iza vrlo popularnog YouTube kanala Doctor O'Donovan, kod zaraženih je primećeno zviždanje prilikom sledećeg udisaja nakon napada kašlja. Međutim, ovaj zvuk može da izostane.


Nekada je uporan kašalj jedini znak da adolescent ili odrasla osoba ima veliki kašalj – kaže on i dodaje da "deca mogu uopšte da ne kašlju već se, umesto toga, bore za dah ili privremeno prestanu da dišu".


On je u svom snimku u kom je pričao o ovom oboljenju dao primer kašlja koji je posledica pertusisa, a njega u snimku koji sledi možete čudi od 02:14. Dr O'Donovan naveo je primere velikog kašlja kod deteta i kod odraslih.

Kako je istakao, neophodno je potražiti hitnu medicinsku pomoć ako dete ima periode kada prestaje da diše, ukoliko mu poplave lice ili usne, diše plitko, ako se javi bol u grudima koji se pogoršava prilikom disanja ili kašlja i ako dođe do konvulzija.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Neoprezni kovid pozitivni ulaze u domove zdravlja bez maske

 

makonda-tracker