REČ NAUKE

Zašto žene žive duže od muškaraca? Nisu u pitanju samo LOŠE NAVIKE i RIZIČNO PONAŠANJE:

1

Šta kaže nauka - zašto žene duže žive?

foto: BlurryMe/Shutterstock
foto: BlurryMe/Shutterstock

Koliko često ste čuli da žene žive duže od muškaraca? Sigurno mnogo puta do sad. I uvek se zapitate zašto je to tako. Nauka ima praktične odgovore koji objašnjavaju i potkrepljuju ovu tvrdnju.

 

Žene imaju koristi od estrogena, ali i manje loših navika. Takođe, one se bave manje rizičnim sportovima i poslovima, ali i češće posećuju lekara. Osim toga, žene su te koje više brinu o svom telu, češće uzimaju dodatke ishrani, vitamine, jedu više povrća i voća. 

 

Prema podacima Eurostata, razlika između dužine životnog veka žene i muškarca je oko 5,5 godina u korist žena, dok je u SAD ta razlika nešto veća i iznosi približno šest godina (očekivani životni vek žena je 79 godina, dok je za muškarce to 73 godine).

 

 

Lekari smatraju da postoji nekoliko razloga zašto žene u celom zapadnom svetu žive duže od muškaraca.

 

- Estrogen održava zdrave krvne sudove izazivajući dilataciju (širenje sudova) i poboljšavajući funkciju endotelnih ćelija. On može da poboljša protok krvi i smanji rizik od ateroskleroze, koja je glavni uzrok srčanih bolesti - rekao je dr Robert Segal, kardiolog i osnivač Menhetn Kardiologi.

 

Segal je potom dodao da estrogen može sniziti nivo lošeg holesterol i podići nivo HDL (dobrog) holesterola. Takođe, kaže dr Segal, antiinflamatorna svojstva estrogena pomažu u smanjenju upale u krvnim sudovima, što bi moglo da smanji rizik od hroničnih kardiovaskularnih bolesti kao što su koronarna bolest srca, srčani udar, moždani udar i srčana insuficijencija.

 

MUŠKARCI ŽIVE KRAĆE OD ŽENA
MUŠKARCI ŽIVE KRAĆE OD ŽENA foto: Shutterstock / sirtravelalot

 

Podsećanja radi, kardiovaskularne bolesti su prvi i najčešći uzrok smrti u većini zapadnih zemalja.

 

- Još jedan razlog zašto žene žive duže od muškaraca je to što se ne upuštaju u rizično ponašanje tako često - kaže dr Rohit Vupuluri, kardiolog. iz Čikaga koji primećuje da su češće muškarci skloni 'lošim' navikama kao što su pušenje cigareta, pijenje alkohola, upotreba droga i loša hrana.


- Sva ova ponašanja povećavaju rizik od hroničnih bolesti kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, dijabetes melitus, hronična opstruktivna bolest pluća, hronična bolest bubrega, ciroza jetre i gojaznost - kaže kardiolog, a sve ove hronične bolesti mogu na kraju dovesti do prerane smrti.

 

 

ZENE VODE ZDRAVIJI ŽIVOT
ZENE VODE ZDRAVIJI ŽIVOTfoto: Ground Picture/Shutterstock

- Muškarci takođe češće imaju opasne poslove, voze bezobzirnije i više rizikuju u sportu. To može dovesti do nesreća i povreda, što može skratiti njihove živote - rekao je Segal.

 

Redovna konzumacija zdravije i hranljivije hrane takođe nam može pomoći da živimo duže, a prema istraživanjima, žene obraćaju više pažnje na to od muškaraca.

 

Dijetetičarka Blanka Garsija kaže da vidi više žena koje kupuju namirnice, planiraju obroke i traže pomoć od nutricionista kako bi zadovoljile svoje potrebe u ishrani nego muškarci.

 

MUŠKARCI NE IDU REDOVNO KOD LEKARA
MUŠKARCI NE IDU REDOVNO KOD LEKARA foto: RossHelen/Shutterstock

 

- Čvrsto verujem da ishrana i vežbanje igraju važnu ulogu u čovekovoj dugovečnosti, jer bolji izbor hrane održava telo u ravnoteži, a vežbanje mišiće i kosti jače - rekla je ona i dodala da vežbanje i bolja ishrana znače bolje zdravlje srca, kontrolu težine, i opšte zdravlje, blagostanje, sve ono što može da nam produži život godinama.


Uz sve navedeno, istraživanje Američke akademije porodičnih lekara iz 2017. pokazalo je da žene češće idu kod lekara.


- Muškarci će mnogo češće odbaciti bol u grudima i kratak dah kao manje simptome koji će nestati sami od sebe nego da traže medicinsku pomoć,  a kada konačno odu kod lekara, rezultati raznih studija pokazuju da se manje pridržavaju njihovih uputstava nego žene.

 

Bonus video:

 

Ove namirnice sa slavske trpeze opterećuju naš organizam 

 

makonda-tracker