ovo niste znali

Kada je najbolje vreme za ručak? Iz više razloga je važno da jedete u pravom trenutku

0

Najbolje je da vaša ishrana bude izbalansirana i pravilno raspoređena. 

Kada je najbolje vreme za ručak?
Kada je najbolje vreme za ručak? foto: Prostock-studio/Shutterstock

Da imate ručak u pravo vreme je bitno iz više razloga. Ako su vaši obroci u pravom terminu onda će to pospešiti stabilnost niova šećera u krvi, a uz to će smanjiti šansu da se osećate iscrpljeno i budete nervozni ili lako razdražljivi. 

 

Takođe, to je dobro i za varenje, kao i za generalno zdravlje vašeg organizma, piše Times of India.

 

To što će vaš ručak svakog dana biti u istom terminu, takođe smanjuje šansu da se prejedete, što bi se lako moglo desiti ukoliko preskočite neki obrok, pa baš mnogo ogladnite pre nego što imate obrok. 

 

Kada je najbolje vreme za ručak? 

 

- Pravo vreme za ručak može da varira u zavisnosti od kulturnih normi, ličnih preferencija i dnevnih rasporeda. U mnogim zapadnim zemljama, ručak obično pada između 12 i 13 časova sa varijacijama u zavisnosti od radnog ili školskog rasporeda - objašnjava dr Šveta Gupta, načelnik dijetetike u „Fortis Shalimar Bagh“ bolnici.

 

Međutim, on takođe navodi da svaka osoba ima drugačiji bioritam i da od njega takođe može da zavisi najbolji termin za ručak.

 

- Ključno je uzeti u obzir vaše individualne potrebe i način života prilikom određivanja pravog vremena za ručak - navodi Gupta

 

Šta sve treba uzeti u obzir?

 

- Vreme ručka često zavisi od vašeg rasporeda obaveza. Pokušajte da planirate vreme obroka oko odmora ili ručka. Slušajte svoje telo. Ako u određeno vreme počnete da osećate glad, to je dobar znak da je vreme za ručak - navodi doktor. 

 

On smatra da rutine obroka može da reguliše apetit i pomogne u održavanju snage, odnosno nivoa dnevne energije. 

 

Gupta kaže da bi uvek trebalo da imate izbalansirane obroke. Međutim, ukoliko ste na nekoj dijeti ili nekom drugom specijalnom režimu ishrane onda bi trebalo da se posavetujete sa vašim doktorom oko svega,

 

Plan ishrane

 

  • 7:00 - prirodna pića, mlaka vode, voda sa limunom, voda sa limunom i medom…
  • 8:30-9:00 - doručak
  • 11:30 - manje užine poput voća, limunada, supa
  • 13:30 - 14:00 - ručak
  • 16:30 -17:00 – čaj + grilovan sneks
  • 19:30 - večera
  • 21:30 - mleko 

 

Bonus video:

 

 

 

makonda-tracker