15 godina je krila bol

"To NIJE slučajnost!" Čuvena glumica veruje da je RAK MATERICE dobila samo zbog JEDNE STVARI

0

Glumica Fren Drešer, koju smo devedesetih obožavali u seriji "Dadilja", ima teoriju o tome zbog čega se razbolela i poželela je da je podeli sa svetom.

foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Američka filmska i televizijska glumica Fren Drešer (64) poznata je kao žena koja ne skida osmeh, iako joj je život zadao teške udarce.


Jedan od najvećih izazova s kojima se Fren suočila je dijagnoza raka materice, koju je dobila 2000. godine. Ona se odmah podvrgnula radikalnoj histerektomiji, budući da je dve godine imala zdravstvene problem usled pogrešnih dijagnoza.


O svemu je potom pisala o svojoj knjizi Cancer Schmancer, kako bi, kako kaže, pomogla ženama da se izbore s ranim simptomima raka i osnaže se dovoljno da mogu da se bore za zdravlje i život.


Fren ističe da je sigurna da je kancer bio posledica traume koju je doživela 15 godina i koju u tom trenutku još uvek nije pravilno procesuirala.

 

Kao žrtva silovanja, doživela sam traumu i godinama nisam želela da uplovim u to na koji način je to uticalo na mene emocionalno, nekako sam samo nastavila sa svojim životom — objasnila je Fren za Page Six, na promociji svoje nove knjige N is for The Nanny.

 

1 / 4 Foto: Profimedia


Mislim da, znate, nije slučajnost to što se nisam suočila s tim što sam silovana i što sam završila s ginekološkim rakom — kaže glumica. — Amerikanci se vrte u kružnim vratima toksične izloženosti, hroničnih bolesti i zavisnosti od lekova.


Kako je ona objasnila, vrlo je važno istražiti šta je to što slabi svačiji imuni sistem i saznati zašto tela reaguju hroničnim bolestima.


Podsetimo, Fren je 1985. godine napadnuta u svom domu, naočigled tadašnje supruga Pitera Marka Džejkobsona. Dvojica muškaraca ušla su iznenada u stan, vezala njenog muža i uz pretnju oružjem silovala nju i njenu prijateljicu.


Vrata su bila zaključana, razbili su ih. Nismo uradili ništa pogrešno. U tom trenutno vam je jedino bitno da preživite — rekao je jednom prilikom glumičin suprug, koji se u međuvremenu deklarisao kao gej i razveo se od Fren, ali su ostali bliski prijatelji.

 

1 / 7 Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN


To je stvarno teško. Osećala sam se kao da su me slomili na milion delova — ispričala je Fren godinama kasnije. — Trebalo mi je najmanje godinu dana da se ponovo osetim bar malo nalik staroj sebi.

 

Na ivici ste i uopšte niste vi. Konstantno vam se ponovo prolazi kroz misli i pitate se "Šta da sam uradila ovo? Možda se ne bi dogodilo da nisam otišla kući te noći, trebalo je da idemo na večeru, trebalo je da ne odem pravo kući, bla, bla, bla" — priznala je glumica. — Znate, svi smo išli na psihoterapiju jer nam je to dalo alate da se suočimo i ne vraćamo se stalno na isti trenutak horora, da dovedemo um u stanje "I onda su oni otišli, a mi smo preživeli, oni su uhapšeni, sada su u zatvoru i mi smo dobro", znate, takve stvari.

 


Ona je i ranije izlagala svoju teoriju da je trauma zbog silovanja dovela do dijagnoze raka.


Pošto nisam obraćala pažnju na to gde sam ranjiva, moj bol nakon silovanja zadržao se u mojoj materici. Niko oko mene nije imao rak. Ovo je bilo grubo otrežnjenje — rekla je jednom. — Iznenada, bila sam osoba koja ne može da ima decu. Ali rodila sam knigu Cancer Schmancer i osnovala pokret čiji je cilj da pacijente transformiše u medicinske konzumente.

 

 

makonda-tracker