studija na 25.000 žena

Najnovije istraživanje otkrilo: Hrana koja može pomoći da ublažite simptome menopauze

0

Mnoge žene imaju neprijatne simptome kada uđu u menopauzu.  

Hrana može imati veliki uticaj na simptome menopauze pokazala je studija
Hrana može imati veliki uticaj na simptome menopauze pokazala je studija foto: Rido/Shutterstock

Brojne studije su odavno konstatovale da indeks telesne mase, odnosno važa kilaža, ima značajan uticaj sa simptomima menopauze, kao što su nagle nalete vrućine, suvu kožu, nizak libido i promene raspoloženja.

 

Međutim, najnovija studija nutricione kompanije Zoe je otkrila da ishrana može imati čak i veći uticaj od kilaže to jest indeksa telesne mase.

 

Ova kompanija, čiji je jedan od osnivača Tim Spektor, je svoju studiju zasnovala na iskustvima 25.000 žena,.

 

Došli su do zaključka da pridržavanje zdrave biljne ishrane – slično mediteranskoj ishrani – ne samo da je transformisalo te simptome, već je i u nekim slučajevima i poptuno zaštitilo od njih.

 

Otrkili su da žene su koje konzumirale najviše biljaka u svojoj ishrani imaju mnogo manju šansu da pate od bilo kakvih simptoma, čak i ako su već bile prekomerne težine.

 

Promena ishrane je dosta pomogla ženema u menopauzi koje su učestvovale u studiji
Promena ishrane je dosta pomogla ženema u menopauzi koje su učestvovale u studiji foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock

Navale vrućine i poremećaji spavanja, koje mnoge žene smatraju možda i najgorim simptomima, su se smanjile za 30 posto. 

 

Mnoge žene su navele da su dobile "šlauf" oko stomaka u menopauzi, čak i kada jedu potpuno istu vrstu i količinu hrane koju su jele decenijama.

 

Razlog je u tome što žensko telo tada veoma drugačije reaguje na hranu. Jutarnji kroasan, popodnevni keksi ili šećer u kafi imaju potpuno drugačiji uticaj na metabolizam nakon menopauze u odnosu na period pre menopauze.

 

Dakle, da, menopauza može bukvalno da udeblja. Uz to više od 80 odsto žena u menopauzi prijavilo probleme sa spavanjem, dok je oko 60 odsto pretrpelo promene raspoloženja.

 

Dakle, šta treba da jedete da biste se osećale bolje?

 

Studija, između ostalog, preporučuje jogurt kao jednu od namirnica koje bi trebalo konzumirati
Studija, između ostalog, preporučuje jogurt kao jednu od namirnica koje bi trebalo konzumirati foto: Ozgur Senergin/Shutterstock

Prvo, fokusirajte se na uključivanje cele hrane u svaki obrok: lisnatog povrća, svežeg bilja, jaja, orašastih plodova, povrća (kuvanog ili sirovog), integralnih žitarica, pasulja (svežeg, konzerviranog ili sušenog i natopljenog), mahunarki, semenki, svežeg voća, ribe, mesa i fermentisanih mlečnih proizvode kao što su kefir i prirodni jogurt.

 

Mislite šareno. Hrana jarkih boja sadrži više biljnih hemikalija kao što su polifenoli, koji su moćni prirodni antioksidansi i pomažu u zaštiti od negativnih uticaja stresa.

 

Bobičasto voće, cvekla, tamno lisnato povrće (opet) kupus, pečurke, začini uključujući kurkumu, orasi i pasulj sadrže dosta polifenola.

 

Vodite računa o slatkim namirnicama i mlečnoj čokoladi, ali držite pri ruci tamnu čokoladu bogatu antioksidansima,

 

Za super brz obrok, samo dodajte porciju konzervirane ribe u rukolu i slanutak ili pasulj i posipajte pomešane semenke. Završite obrok sa komadom voća kao što je jabuka ili kruška.

 

I na kraju, obavezno se pomerite!

 

Mišići više vole da koriste šećer kao gorivo, tako da je jedna od najlakših stvari koje možemo da uradimo da regulišemo šećer u krvi da ih koristimo nakon što jedemo.

 

Pod pokretom se smatra 20-minutna šetnju sa psom, penjanje stepenicama do sledećeg sastanka, ples u dnevnoj sobi ili bilo šta drugo što uključuje rad tih mišića.

 

Bonus video: 

 


 

 

makonda-tracker