I suve i sveže šljive imaju više koristi po ljudski organizam.
Šljive su po brojnim istraživanjima veoma dobre za naš organizam po više osnova. I sveže i suve šljive sadrže vlakna i antioksidante, koji na prvom mestu mogu pomoći u smanjenju problema sa opstipacijom (zatvor), kao i sa osteoporozom.
Takođe, ovo voće sadrži mnogo vitamina i minerala, kao i vlakna i antioksidanate koji mogu pomoći u smanjenju rizika od nekoliko hroničnih bolesti.
1. Šljive sadrže mnogo hranljivih materija
Šljive i suve šljive su veoma bogate hranljivim materijama. Sadrže preko 15 različitih vitamina i minerala, pored vlakana i antioksidanata.
Sveže šljive
Sveže šljive imaju relativno malo kalorija, ali sadrže priličnu količinu važnih vitamina i minerala.
- Kalorije: 30
- Ugljeni hidrati: 8 grama
- Vlakna: 1 gram
- Šećeri: 7 grama
- Vitamin A: 5%
- Vitamin C: 10%
- Vitamin K: 5%
- Kalijum: 3%
- Bakar: 2%
- Mangan: 2%
* Takođe, jedna šljiva obezbeđuje malu količinu vitamina B, fosfora i magnezijuma.
Suve šljive
- Kalorije: 67
- Ugljeni hidrati: 18 grama
- Vlakna: 2 grama
- Šećeri: 11 grama
- Vitamin A: 4%
- Vitamin K: 21%
- Vitamin B2: 3%
- Vitamin B3: 3%
- Vitamin B6: 3%
- Kalijum: 6%
- Bakar: 4%
- Mangan: 4%
- Magnezijum: 3%
- Fosfor: 2%
2. Suve šljive i sok od šljiva mogu da ublaže zatvor
Suve šljive i sok od šljive su dobro poznati po svojoj sposobnosti da ublaže zatvor. Ovo je delimično zbog velike količine vlakana u suvim šljivama, pošto jedna suva šljiva obezbeđuje gram vlakana.
Pored toga, suve šljive i sok od šljiva sadrže sorbitol, koji je šećerni alkohol sa prirodnim laksativnim efektima
Pokazalo se da je jedenje suvih šljiva efikasnije u tretiranju zatvora od mnogih drugih vrsta laksativa, kao što je psilijum, koji je vrsta vlakana koja se često koristi za ublažavanje opstipacije, navodi Odsek za dijebetes i ishranu Medicinske škole u Londonu.
3. Šljive su bogate antioksidansima
Šljive su bogate antioksidansima, koji pomažu u smanjenju upala i zaštiti vaših ćelija. Posebno su bogate antioksidansima polifenola, koji ima pozitivne efekte na zdravlje kostiju i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa po Istraživanju koje je vodila Medicinska škola sa Univerziteta Volongong iz Australije.
4. Šljive mogu pomoći da se snizi nivo šećera u krvi
Šljive imaju svojstva koja mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi. Uprkos tome što su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan porast nivoa šećera u krvi nakon što se pojedu.
Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe adiponektina, hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi, zaključak je studije stručnjaka sa Odeljenja za kliničku nutriciju i istraživanja iz Teherana.
Takođe, konzumiranje voća poput šljiva i suvih šljiva je povezano sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, po istraživanju Odeljenja za nutriciju na Harvardu.
5. Suve šljive su dobre za kosti
Neke studije povezuju konzumaciju suvih šljiva sa smanjenim rizikom od oslabljenih stanja kostiju kao što su osteoporoza i osteopenija, koje karakteriše niska gustina kostiju
Ne samo da se pokazalo da suve šljive sprečavaju ovaj problem, već mogu imati i potencijal da reše neke probleme sa kostima, tvrdi istraživanje Odseka za nutriciju, hranu i vežbanje sa Floride.
Još uvek nije jasno zašto izgleda da suve šljive imaju ove pozitivne efekte na zdravlje kostiju. Međutim, smatra se da njihov sadržaj antioksidanata i igra važnu ulogu.
Bonus video: