važno je

Šta se dešava kad namažemo GEL LAK? Ovo je omiljeni proizvod za manikir, a stručnjaci upozoravaju na dve važne stvari

0

Eva šta treba da znate o gel laku ako ga često koristite

Gel lak je jedan od najpopularnijih proizvoda za manikir na svetu
Gel lak je jedan od najpopularnijih proizvoda za manikir na svetufoto: woodpencil/Shutterstock

Korišćenje gel laka ima mnogo prednosti, zbog čega je jasno kako je tako brzo postao toliko popularan u svetu i kod nas. On se brzo suši, može da traje nedeljama, vrlo retko puca i nokti su gotovo neuništivi dok ga imamo na njima.


Međutim, istina je da ovo definitivno nije najbolji način da brinete o svojim noktima već da bi, štaviše, verovatno bilo bolje da ga izbegavate ako želite da ih sačuvate.

 

  • Šta je gel lak?


Razlike između gel laka i onog obično laka za nokte su njihove formulacije i način nanošenja. Ova dva proizvoda uglavnom izgledaju identično, ali dok se običan lak suši sam i na vazduhu, što može da bude i dugotrajniji proces, gel lak se ispod specijalizovane UVA ili LED lampe suši za 60 do 90 sekundi.

 

UV(a) lampica za manikir nakon nanošenja gel laka
UV(a) lampica za manikir nakon nanošenja gel lakafoto: FXQuadro/Shutterstock

To znači da njime dobijamo manikir koji ne može da se uništi čim izađete iz salona ili dodirnete prvi predmet, kao i da će trajati od dve do tri nedelje. Zvuči odlično, zar ne?


Na neki način i jeste, ali to ne znači da je ovaj proizvod idealan.

 

  • Šta je važno znati o gel laku?


UV zračenje


Postoji nekoliko problema u vezi s gel lakom za nokte, a među prvima je uglavnom izlaganje kože ultraljubičastim A zracima (UVA), koji su poznati faktor ubrzanog starenja i oštećenja kože. Baš kao što još uvek ne postoji solarijum bez rizika, nema ni ovakvih lampica koje ne predstavljaju rizik za zdravlje, navodi se na sajtu ugledne Klivlandske klinike, a sigurna opcija, tvrde oni, nisu ni LED lampe.


Već smo dovoljno izloženi UV zračenju dok, recimo, držimo ruke na volanu tokom vožnje – ističe dermatološkinja dr Čejana Ranasinge iz Klivlandske klinike. – Dodavanje kumulativnog izlaganja UV zračenju koje se dešava tokom procesa očvršćivanja gel manikira povećava oštećenje kože i rizik.

 

Ljubičasti lak za nokte je uvek dobar izbor za leto
Ljubičasti lak za nokte je uvek dobar izbor za letofoto: NataliyaR/Shutterstock

Kako ona ističe, što se ruke manje izlažu UV zračenju, to je bolje, a Klivlandska klinika navodi da, čak i kada je mali, rizik od kancerogenosti ovog faktora ipak postoji.


Privremeno oštećenje kože i noktiju


Čak i da proces očvršćivanja gel laka ne uključuje lampe, u njemu postoji mnogo hemikalija koje mogu biti potencijalno opasne po kožu. Među njima su akrilat i metakrilat, za koje se zna da izazivaju alergijske reakcije poput kontaktnog dermatitisa i, ređe, koprivnjače.

 

Uz to, uklanjanje gel laka, ako se ne radi stručno i pažljivo, može privremeno da ošteti nokte. Kako ističe dr Ranasinge, najčešći problemi su pucanje i ljuštenje, a njeni pacijenti su prijavljivali i bele tačke i opšte slabljenje nokatne ploče.

 

Koristite li vi gel lak?
Koristite li vi gel lak?foto: Shutterstock/Dev_Maryna

Ti problemi mogu da potraju mesecima i da se reše tek kada oštećeni nokat izraste – napominje ova dermatološkinja.


Uz to, od gel laka nokti mogu da postanu suvi i lako lomljivi, naročito ako ne pravite pauze između manikira da se nokti oporave.

 

 

makonda-tracker