dobro je znati

Šta treba da znate o novoj bolesti koju prenose krpelji? Može se pomešati sa letnjom prehladom i biti SMRTONOSNA

0

Evo koji smptomi ukazuju da vam treba pomoć lekara

Simptomi nove bolesti koju prenose krpelji
Simptomi nove bolesti koju prenose krpelji foto: Shutterstock / Afanasiev Andrii

Babeziozu, novu, potencijalno smrtonosnu bolest, šire krpelji — a stručnjaci upozoravaju da se lako može zameniti sa običnom letnjom prehladom.

 

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da su slučajevi babezioze "značajno porasli" naseveroistoku Sjedinjenih Država - a bolest je često asimptomatska ili se manifestuje blagim simptomima.

 

- Imaju groznicu, drhtavicu, bolove u telu i glavobolju; međutim, neki pacijenti mogu imati teže simptome. A babezioza može čak biti i opasna po život - kaže dr Bobi Prit sa klinike Mejo.

 

 

Pacijenti sa oslabljenim imunitetom ili aspleničnim (oni kojima je uklonjena slezina) su u opasnosti od ozbiljnijih ishoda, upozorava CDC:

 

- Kod određenih pacijenata mogu se pojaviti teške komplikacije, uključujući trombocitopeniju, bubrežnu insuficijenciju i sindrom akutnog respiratornog distresa.

 

Ipak, nije sve tako crno. Babezioza se može lečiti lekovima koji su uobičajeno dostupni kao što su azitromicin i atovakon, ako se otkrije na vreme. I dok se lajmska bolest može preneti nakon što je krpelj zakačen 24 sata, CDC kaže da prenošenje babezioze traje duže, obično nakon što se krpelj zakači 36-48 sati.

 

Pojava babezioze dolazi u vreme kada je lajmska bolest takođe u porastu — a obe bolesti se šire od strane iste vrste krpelja: crnonogog krpelja, ili kako je poznatije, jelenskog krpelja.

 

Simptomi nove bolesti koju prenose krpelji
Simptomi nove bolesti koju prenose krpelji foto: Shutterstock / Oleksandr Yuchynskyi

 

Međutim, dok se lajmska bolest takođe manifestuje nekim od istih simptoma kao babezioza, kao što su groznica i glavobolja, ona generalno proizvodi takozvani "izdajnički" osip (Erithema migrans) koji ga čini lakšim za uočavanje. Kako se infekcija širi, osip će razviti crveni prsten oko sebe, sličan meti.

 

Prema CDC-u, taj osip se javlja u do 80% uboda zaraženih krpelja.

Lajmska bolest takođe može imati strašnije ishode za generalno zdrave ljude ako se ne leči.

 

- Lajmska bolest se može proširiti po celom telu od zglobova do nervnog sistema, dok babezioza nema isti obrazac širenja. Međutim, i ona može biti opasna po život - kaže dr. Prit sa klinike Mejo.

 

Naučnici pozivaju države da povećaju edukciju ljudi o postojanju opasnosti od usled povećanje aktivnosti krpelja. Zimske temperature ispod nule mogu pomoći da se ubije populacija krpelja, ali prošla zima je bila blaga u većem delu Sjedinjenih Država, kao i u čitavom svetu.

 

Simptomi bolesti koju prenose krpelji
Simptomi bolesti koju prenose krpeljifoto: Shutterstock / Aleksandrkozak

 

I ranije ove godine, stručnjaci iz Konektikata - države u kojoj je Lajmska bolest prvi put otkrivena - proglasili su krpelje problemom tokom cele godine, zbog toplijih zima.

 

- Biće to natprosečna godina za aktivnost i obilje krpelja - rekao je Goudarz Molaej, stručnjak za krpelje iz države Konektikat, za Asošijeted pres.

 

Iako je važno da pratite svoje simptome i uradite "proveru krpelja" svaki put kada ste na otvorenom, stručnjaci savetuju metod „A, B, C“ kako biste bili sigurni od krpelja:

 

A: Izbegavajte

 

Izbegavajte mesta gde je verovatno da će se naći krpelji. To znači šumovita ili močvarna područja, obale reka, i predele gde je trava viša od 15 cm. 

 

Nova bolest koju prenose krpelji - simptomi
Nova bolest koju prenose krpelji - simptomi foto: Shutterstock / David Jara Bogunya

 

B: Sprej protiv buba

 

CDC preporučuje upotrebu spreja protiv insekata i upozorava da se sprej ne koristi na deci mlađoj od 2 meseca.

 

C: Pokrijte se

 

Da, vruće je, ali krpelji ne mogu da ugrizu ono što ne mogu da dosegnu. Nosite duge pantalone i košulje dugih rukava kada ste na otvorenom.

 

makonda-tracker