obratite pažnju

Počinje naglo i vrlo lako se širi: Šta je NOROVIRUS i koji su njegovi simptomi?

0

Radi se o veoma zaraznom virusu, a obično se javlja u školama, predškolskim ustanovama, porodicama...

Šta je norovirus i koji su njegovi simptomi?
Šta je norovirus i koji su njegovi simptomi?foto: Jarun Ontakrai/Shutterstock

Norovirus se prenosi kontaktom sa zaraženom osobom ili konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode. Zanimljivo je da ovaj virus ima jako kratak period inkubacije, od 15 do 50 sati.

 

Ovaj virus izaziva zapaljenje želuca i creva, a bolest počinje naglo da se razvija. Među prvim simptomima su povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja. Kod dece dominira povraćanje, dok kod odraslih dijareja.

 

Zarazan je čak i nakon ozdravljenja jer se zadržava u stolici čak dve nedelje. Važno je paziti na dehidrataciju ukoliko povraćanje i dijareje budu previše učestali.

 

S obzirom na to da se radi o virusu, ne postoje određeni lekovi, lečenje je uglavnom simptomatsko i što je najvažnije od svega, neophodan je veliki unos tečnosti kako bi se nadoknadilo sve izgubljeno dijarejom i povraćanjem.

 

Depresija, Tuga, Bolest
foto: Stock-Asso/Shutterstock

Koliko je ovaj virus zarazan govori činjenica da je dovoljno oko 10 partikula virusa od 100 da bi vas zarazilo. Najviše su izložena deca, pa je neophodna svakodnevna edukacija o higijeni ruku.

 

Dobra vest je da bi simptomi trebalo da nestanu za dva do tri dana, a tokom perioda ozdravljenja obratite pažnju na ishranu. Jedite što više supe, bareno povrće, unosite tečnost na više načina i trudite se da se tokom tih dana isključivo odmarate.

 

 

makonda-tracker