soc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

oslušnite svoje telo

Koji su simptomi RAKA DEBELOG CREVA? 7 tihih znakova da bi trebalo da se obratite lekaru

Rak debelog creva jedan je od najčešćih u našoj zemlji, a u nekim slučajevima može da ne ispolji nikakve simptome

Da li je bol u stomaku jedan od ranih simptoma raka creva?
Da li je bol u stomaku jedan od ranih simptoma raka creva?foto: 9nong/Shutterstock

Tumor debelog creva je jedan od češćih oblika raka, a na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi se da je on u Srbiji drugi najčešći maligni tumor. Prema nekim podacima, godišnje od njega oboli oko 4.500 ljudi, a premine više od 3.000 pacijenata.


Sami uzroci nastanka raka debelog creva nisu jasni do kraja, premda je poznato da je najčešće on posledica delovanja naslednih faktora i sredine, odnosno životnog stila i ishrane.


Češće se javlja kod ljudi starih između 50 i 74 godine, ali od raka debelog creva može da oboli bilo ko.


Neki od simptoma raka debelog creva često mogu da podsećaju na pokazatelje drugih stanja i deluju bezazleno, ali je praćenje svih promena veoma važno zbog rane dijagnostike je blagovremeno otkrivanje kancera povećava šansu za pobedu nad bolešću.

 

Rak creva na početku može da ne daje nikakve simptome
Rak creva na početku može da ne daje nikakve simptomefoto: LightField Studios/Shutterstock

Koji su simptomi raka debelog creva?


U slučaju ovog oboljenja moguće je da simptomi u potpunosti izostanu, naročito u ranim fazama. Ukoliko se oni jave u prvim dvema fazama, uglavnom su to zatvor i dijareja, promene u boji i obliku stolice, krv u stolici, povišeni gasovi, krvarenje iz rektuma, stomačni grčevi i bolovi. U trećoj i četvrtoj fazi raka javljaju se prekomeran zamor, neobjašnjiva slabost, nenamerni gubitak težine, promene u stolici koje traju duže od mesec dana, povraćanje i osećaj da creva ne mogu potpuno da se isprazne, navodi medicinska platforma Healthline.


Na samom početku raka debelog creva, ukoliko se pojave simptomi, obično bi trebalo pratiti sledeće.

 

  • Poremećen ritam pražnjenja creva

 

Svako s vremena na vreme može da pati od konstipacije, ali dugotrajni problemi s pražnjenjem creva mogu da ukažu na blokiran put unutar creva. Radi se o tome da je stolica na početku debelog creva mekana i može lako da se probija, ali sve je čvršća kako se približava kraju. Ukoliko pri kraju rektuma postoji tumor, čvrstoj stolici je teško da izađe.

 

Pratite ritam pražnjenja creva i izgled stolice
Pratite ritam pražnjenja creva i izgled stolicefoto: Shutterstock

Međutim, nije problem ni samo zatvor – dijareja koja traje duže od nekoliko dana takođe je simptom raka debelog creva kod žena.

 

  • Neobičan izgled stolice

 

Kod samog izgleda fekalija važni su i veličina i oblik. Kada nešto poput tumora blokira crevo, stolica može da bude tanka i u obliku mašne.

 

  • Uvek se osećate naduveno

 

Normalno je osetiti nadimanje nakon obilnog i masnog obroka, ali ako neprestano imate osećaj da vam je stomak pun i stalno vas prati utisak da ste se prejeli, obavezno zakažite termin kod gastroenterologa ili, makar za početak, izabranog lekara opšte prakse.


Isto važi i za neprestane gasove, grčeve u stomaku, bilo koji novi i misteriozan bol koji ne prolazi...

 

  • Ne možete da se oslobodite hroničnog refluksa kiseline

 

Gastroezofagealni refluks javlja se usled refluksa sadržaja stomaka ili vraćanja u jednjak i/ili usta, a u ovom slučaju je važno obratiti pažnju na to da li je stanje hronično. Kada ova neprijatnost nikako ne prlazi, neophodno je zakazati pregled jer u nekim slučajevima tumor može da blokira prolaz i podstakne vraćanje kiseline.

 

  • Krv u stolici

 

Ukoliko u stolici ili na papiru posle brisanja primetite svežu i svetlocrvenu krv, najpre ćete posumnjati na hemoroide ili bezazlenu ranicu. Međutim, kada je količina značajnija ili je krv kestenjastomrka, odmah zakažite posetu lekaru jer je to znak da je krvarenje nastalo dublje u crevu.


Krv u stolici, međutim, nije uvek među prvim simptomima, već se u nekim slučajevima krvarenje otkriva tek na mikroskopskom nivou prilikom kolonoskopije.

 

Bolovi u predelu abdomena mogu da budu alarm
Bolovi u predelu abdomena mogu da budu alarm foto: Dragana Gordic, Shutterstock
  • Iznenadni bolovi u stomaku

 

Nagli osećaj bola u predelu stomaka može da bude simptom mnogih stanja, od upale slepog creva do kamena u žuči, ali i pokazatelj opstrukcije creva.
U svakom slučaju, obavezno se obratite lekaru što pre.

 

  • Manjak gvožđa i naglo mršavljenje

 

Ukoliko vam nedostaje gvožđe, jedan od ključnih minerala za normalan rad organizma, to može da bude još jedan od neobičnih simptoma ovog stanja. Naime, u nekim slučajevima zbog gubitka krvi u digestivnom traktu dolazi do manjka gvožđa, a nekad se javljaju i malakalost i stalni osećaj umora.


Tu je i neobjašnjivo i nenamerno mršavljenje, zbog kojih je važno razgovarati s lekarom.