Da biste lakše prošli kroz pogoršanje hemoroida ili uopšte sprečili da dođete u to stanje, obavezno jedite ovu hranu
Bol, osetljivost, krvarenje i intenzivan svrab često prate hemoroide i dovoljni su da vas učine razdražljivim i napetim. Ovi vrlo neprijatni simptomi obično se pogoršavaju posle konzumiranja određenih namirnica.
Dobro je poznato koja hrana ne bi trebalo da se jede ako imate hemoroide, ali jeste li znali da postoji i spisak namirnica koje vam mogu pomoći?
- Mahunarke
Ako želite da ublažite ili potpuno izbegnete pogoršanje hemoroida, veoma je važno da imate dovoljno biljnih vlakana u ishrani. Možete uneti vlakna rastvorljiva i nerastvorljiva u vodi – dok se rastvorljiva u digestivnom traktu pretvaraju u gel i dobre bakterije ih vare, nerastvorljiva vlakna pomažu da se poveća zapremina stolice.
Da bi vam creva bila zdrava, potrebne su vam obe vrste, a i jedna i druga vlakna u obilju se nalaze u mahunarkama, odnosno u pasulju, sočivu, grašku, soji, kikirkiju, boraniji...
Prema podacima dostupnim u bazi FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna šolja (oko 198 grama) kuvanog sočiva pruža oko 15,6 grama biljnih vlakana, što oko polovine preporučenog dnevnog unosa.
Većina odraslih bi trebalo da jede 21-38 grama vlakana dnevno, što zavisi i od godina i pola.
Sočivo i druge mahunarke mogu da povećaju stolicu, što smanjuje verovatnoću da ćete se naprezati u toaletu, što pomaže u sprečavanju hemoroida i ublažavanju njihovih simptoma.
- Cela zrna žitarica
Kao i mahunarke, cela zrna žitarica obiluju hranljivim materijama jer zadržavaju klice, mekinje i endosperm, koji obiluju korisnim sastojcima poput vlakana, piše medicinska platforma Healthline.
- Brokoli i drugo kupusasto povrće
Ako volite brokoli, prokelj, kupus, rukolu, kelj... to je odlična vest za vaše telo!
Istraživanja su pokazala da ovakvo povrće ima antikancerogena svojstva i obiluje vlaknima nerastvorljivim u vodi, a studija objavljena 2009. godine u medicinskom listu The Journal of Nutrition pokazala je da kupusasto povrće sadržiglukozinolat, biljnu supstancu koju crevne bakterije odlično razgrađuju.
To dalje znači da se stolica izbacuje lakše.
- Korenasto povrće
Batat, običan krompir, šargarepa, cvekla i repa veoma su hranljive namirnice, a bogate su vlaknima i imaju ih oko tri do pet grama po porciji.
Uz to, kuvani i ohlađeni krompir sadrži otporni skrob, ugljeni hidrat koji prolazi kroz creva nesvaren i, kao rastvorljiva vlakna, pomaže u održanju dobrih bakterija u crevima.
To dalje smanjuje konstipaciju i pomaže kod hemoroida.
- Paprike babure
Paprike su poznate kao povrće koje obiluje nutrijentima (recimo, crvena paprika više vitamina C nego limun!), a oko 92 grama paprika ima oko dva grama vlakana.
Uz to imaju i oko 93 posto sadržaja vode i značajno olakšavaju prolazak stolice kroz creva i sprečavaju nepotrebno naprezanje i pogoršanje simptoma.