naučnici otkrili

Al Paćino i Robert de Niro postaju očevi: Da li bebe začete sa starijim partnerom imaju veće šanse za urođene mane?

1

Šta o ovoj temi kaže nauka?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Studija objavljena u Maturitasu, međunarodnom časopisu o zdravlju tokom srednjih godina, sugeriše da bi potomci muškaraca starijih od 45 godina mogli da imaju izvesen urođene mane.

 

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi stariji očevi potencijalno mogli predstavljati zdravstveni rizik za svoju decu, jer nekoliko starijih glumaca u Holivudu, uključujući Al Paćina (83) i Roberta de Nira (79), najavljuju da će postati očevi.

 

- Stariji momci mogu da začnu bebe i to nije nikakva nova pojava. Ono što je mnoge brinulo jeste to da li se takva deca rađaju sa većim rizikom od zdravstvenih problema - rekao je Artur Kaplan, profesor medicinske etike na Grosman školi NIU.

 

 

Druga studija objavljena u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci otkrila je da što je otac stariji, veća je verovatnoća da će njegovo potomstvo dobiti urođene bolesti kao što su malformacije srca i poremećaji mentalnog zdravlja kao što su autizam, šizofrenija, bipolarni poremećaj, nizak nivo inteligencije, kao i ADHD.


Studija je pokazala da kao i žene, muškarci gube plodnost kako stare. Međutim, dok se starije žene suočavaju sa problemima koji utiču na ovulaciju, muškarci imaju problema sa proizvodnjom "kvalitetne" sperme, što može dovesti do genetskih abnormalnosti kod bebe. Ove mutacije bi na kraju mogle dovesti do toga da dete ima karcinome, leukemije ili  raka dojke.

 

Robert De Niro postao otac u poznim godinama
Robert De Niro postao otac u poznim godinama foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 

Dr Glorija Bakman, pomoćnica dekana za zdravlje žena na Medicinskoj školi "Rutgers Robert Vood Johnson" rekla je za NBC News:

 

- Muškarci bi trebali biti svesni da i oni prolaze kroz isti ciklus reproduktivnog starenja kao i žene, uprkos činjenici da nemaju menopauzu.

 

Robert de Niro je takođe govorio o tome da će ponovo postati otac u 79. godini.

 

 Studija u Maturitasu primetila da žene koje začnu dete sa starijim muškarcima mogu imati povećan rizik od komplikacija u trudnoći kao što su gestacijski dijabetes, intrauterino ograničenje rasta i povećan rizik od prevremenog rođenja bebe.

 

Al Paćino postaje otac u 83.  godini
Al Paćino postaje otac u 83. godini foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

 

- Apsolutni rizik ostaje relativno nizak - rekao je istraživač Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford dr Majkl Ajzenberg za NBC News.

 

- Za pojedinca, to možda nije toliko značajno. Ali svakako na nivou populacije, ako gledamo na društvene promene kada roditelji stare, onda bi to moglo biti ovo merljivo povećanje nekih od ovih poremećaja.

 

On je napomenuo da muškarci akumuliraju u proseku oko dve mutacije u DNK svoje sperme svake godine, zbog čega se rizik da njihovo dete dobije genetsku abnormalnost povećava sa godinama.

 

 

makonda-tracker