Ovo povrće se vrlo teško vari i toleriše sirovo
Da neku hranu ne treba jesti svežu je i više očigledno, kao na primer brašno, testa, jaja (mada su sveža jaja deo velikog broja delikatesa), pasulj i slično, da sada ne nabrajamo, mnogo ih je. Ali šta je sa namirnicama za koje smo mislili da je zdravo jesti sveže?
Neke od namirnica su i nas šokirale, kao što je na primerjabuka, ali sve ima svoje razloge. Evo koje namirnice ne treba jesti sveže i zašto:
1. Brokoli
Ovo povrće se vrlo teško vari i toleriše sirovo. Pečenje, kuvanje ili najbolje kuvanje na pari, može biti dosta lakše za vaš stomak, mada svež podseća na kupus, svakako je prijemčiviji kada se spremi.
2. Jabuka
"Jedna jabukla dnevno, drži doktora daleko." tako su barem pričali decenijama. Jabuka je voće puno vlakana i antioksidanasa što je dobro, ali i ne mora da bude. Ukoliko imate određena stanja kada je varenje u pitanju, ako vam smeta previše vlakana, ili fruktoza, koje u jabuci ima mnogo onda ne bi trebalo da jedete ovo sveže voće.
3. Klice
Poslednjih godina nastala je manija kada su klice povrća u pitanju i reklamiraju ih kao najzdraviju hranu. Međutim, sirove klice poput mung pasulja i lucerke mogu biti opasne zbog patogenih bakterija koje se mogu nalaziti u semenu, čak i pre nego što izrastu. Ovo može biti opasno za trudnice i one sa osetljivim imunim sistemom.
4.Mleko
Mleko mora proći kroz proces pastericazije pre nego što ga unesemo u telo. Mlečni prozvodi se generalno pasterizuju kako bi ubili patogene i kako bismo izbegli različita trovanja hranom koja mogu dovesti do ozbiljnijih infekcija.
5. Med
Med mora proći kroz sličan proces pasterizacije kao i mleko. U svom svežem obliku ova lekovoita namirnica može sadržati toksin pod imenom Clostridium botulinum koji može biti vrlo opasan za trudnice i malu decu.