opasno

Ovih 5 namirnica NIKAKO ne treba jesti SIROVO: Za većinu smo pravili GREŠKU misleći da je tako zdravije

0

Ovo povrće se vrlo teško vari i toleriše sirovo

foto: Piyaset/Shutterstock
foto: Piyaset/Shutterstock

Da neku hranu ne treba jesti svežu je i više očigledno, kao na primer brašno, testa, jaja (mada su sveža jaja deo velikog broja delikatesa), pasulj i slično, da sada ne nabrajamo, mnogo ih je. Ali šta je sa namirnicama za koje smo mislili da je zdravo jesti sveže?

 

Neke od namirnica su i nas šokirale, kao što je na primerjabuka, ali sve ima svoje razloge. Evo koje namirnice ne treba jesti sveže i zašto:

 

1. Brokoli

 

Ovo povrće se vrlo teško vari i toleriše sirovo. Pečenje, kuvanje ili najbolje kuvanje na pari, može biti dosta lakše za vaš stomak, mada svež podseća na kupus, svakako je prijemčiviji kada se spremi.

 

Brokoli
foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

2. Jabuka

 

"Jedna jabukla dnevno, drži doktora daleko." tako su barem pričali decenijama. Jabuka je voće puno vlakana i antioksidanasa što je dobro, ali i ne mora da bude. Ukoliko imate određena stanja kada je varenje u pitanju, ako vam smeta previše vlakana, ili fruktoza, koje u jabuci ima mnogo onda ne bi trebalo da jedete ovo sveže voće. 

 

Jabuke
foto: Shutterstock/Africa Studio

3. Klice

 

Poslednjih godina nastala je manija kada su klice povrća u pitanju i reklamiraju ih kao najzdraviju hranu. Međutim, sirove klice poput mung pasulja i lucerke mogu biti opasne zbog patogenih bakterija koje se mogu nalaziti u semenu, čak i pre nego što izrastu. Ovo može biti opasno za trudnice i one sa osetljivim imunim sistemom.

 

4.Mleko

 

Mleko mora proći kroz proces pastericazije pre nego što ga unesemo u telo. Mlečni prozvodi se generalno pasterizuju kako bi ubili patogene i kako bismo izbegli različita trovanja hranom koja mogu dovesti do ozbiljnijih infekcija.

 

Mleko
foto: Shutterstock/beats1

5. Med

 

Med mora proći kroz sličan proces pasterizacije kao i mleko. U svom svežem obliku ova lekovoita namirnica može sadržati toksin pod imenom Clostridium botulinum koji može biti vrlo opasan za trudnice i malu decu.

 

Sirup za kašalj, Sirup za iskašljavanje, Med, Sirup od meda
foto: Sebastian Duda/Shutterstock

 

makonda-tracker