Ovo povrće se vrlo teško vari i toleriše sirovo
![foto: Piyaset/Shutterstock](/data/images/2023/01/27/11/354156_pasuljshutterstock-441002944_ff.jpg?ver=1683817314)
Da neku hranu ne treba jesti svežu je i više očigledno, kao na primer brašno, testa, jaja (mada su sveža jaja deo velikog broja delikatesa), pasulj i slično, da sada ne nabrajamo, mnogo ih je. Ali šta je sa namirnicama za koje smo mislili da je zdravo jesti sveže?
Neke od namirnica su i nas šokirale, kao što je na primerjabuka, ali sve ima svoje razloge. Evo koje namirnice ne treba jesti sveže i zašto:
1. Brokoli
Ovo povrće se vrlo teško vari i toleriše sirovo. Pečenje, kuvanje ili najbolje kuvanje na pari, može biti dosta lakše za vaš stomak, mada svež podseća na kupus, svakako je prijemčiviji kada se spremi.
![Brokoli](/data/images/2022/02/11/14/335337_brokolishutterstock-1500806297_ff.jpg?ver=1683819296)
2. Jabuka
"Jedna jabukla dnevno, drži doktora daleko." tako su barem pričali decenijama. Jabuka je voće puno vlakana i antioksidanasa što je dobro, ali i ne mora da bude. Ukoliko imate određena stanja kada je varenje u pitanju, ako vam smeta previše vlakana, ili fruktoza, koje u jabuci ima mnogo onda ne bi trebalo da jedete ovo sveže voće.
![Jabuke](/data/images/2022/12/08/16/350629_jabukeshutterstock-290834552_ff.jpg?ver=1683819324)
3. Klice
Poslednjih godina nastala je manija kada su klice povrća u pitanju i reklamiraju ih kao najzdraviju hranu. Međutim, sirove klice poput mung pasulja i lucerke mogu biti opasne zbog patogenih bakterija koje se mogu nalaziti u semenu, čak i pre nego što izrastu. Ovo može biti opasno za trudnice i one sa osetljivim imunim sistemom.
4.Mleko
Mleko mora proći kroz proces pastericazije pre nego što ga unesemo u telo. Mlečni prozvodi se generalno pasterizuju kako bi ubili patogene i kako bismo izbegli različita trovanja hranom koja mogu dovesti do ozbiljnijih infekcija.
![Mleko](/data/images/2022/07/24/18/342894_mleko-shutterstock-721417951_ff.jpg?ver=1683819379)
5. Med
Med mora proći kroz sličan proces pasterizacije kao i mleko. U svom svežem obliku ova lekovoita namirnica može sadržati toksin pod imenom Clostridium botulinum koji može biti vrlo opasan za trudnice i malu decu.
![Sirup za kašalj, Sirup za iskašljavanje, Med, Sirup od meda](/data/images/2022/10/28/14/347659_sirupzakasaljodmedashutterstock-756449218_ff.jpg?ver=1683819399)