početak bolesti

Koji su najraniji simptomi reumatoidnog artritisa? Počinje tiho i podmuklo, a kad se razbukta – pravi ogromne probleme

0

Kako prepoznati reumatoidni artritis, stanje koje brzo može da se razvije i značajno vam oteža svakodnevicu?

reumatoidni artritis
reumatoidni artritisfoto: Creative Cat Studio/Shutterstock

Reumatoidni artritis predstavlja hronično zapaljensko oboljenje koje najpre zahvata zglobove, a ređe i kožu, unutrašnje organe i nervni sistem.


U pitanju je najčešća zapaljenska bolest zglobova i obično se javlja između 45. i 65. godine, ali nije isključeno da se pojavi u bilo kom životnom dobu.

 

Zanimljivo je da se čak tri puta češće ispoljava kod žena nego kod muškaraca, a prema nekim istraživanjima je prisutna kod skoro svakog stotog stanovnika planete.


Još uvek nije poznato zašto nastaje reumatoidni artristis, ali se veruje da genetika u tome igra ulogu, u kombinaciji s uticajem spoljnih faktora, poput bakterija ili virusa.

 

Obično reumatoidni artritis počinje tiho i podmuklo, s manjim simptomima koji se javljaju i prolaze, obično na obema srtanama tela. Zatim kroz nekoliko nedelja ili meseci oni počinju da napreduju, a važno je imati u vidu da simptomi variraju od osobe do osobe i mogu da se menjaju, kao i da postoje periodi neaktivnosti.


Simptomi ranog reumatoidnog artritisa


Medicinska platforma Healthline sastavila je listu pokazatelja reumatoidnog artritisa na samom početku razvoja ovog oboljenja. Simptomi ne uključuju uvek oticanje i crvenilo u predelu zglobova, već mogu da postoje i jedva primetni znaci da nešto nije u redu, a neki od takvih prvih simptoma su:

 

  • osetljivost i bol u određenim delovima tela
  • primetan umor u porastu
  • slabost u određenim delovima tela gde ranije nije bilo tog osećaja
  • generalno se loše osećate

 

reumatoidni artritis
reumatoidni artritisfoto: Alila Medical Media/Shutterstock/Glossy

Simptomi u kasnijoj fazi reumatoidnog artritisa


Kako piše Healthline, kada reumatoidni artritis u organizmu bude aktivan nekoliko nedelja ili meseci, počećete da primećujete očiglednije znake, a ovo su neki od njih.

 

 

  • Otok, crvenilo i toplota u zglobovima. Pošto reumatoidni artritis "napada" sluznicu zglobova, kada se ova upala razbukta zglobovi mogu da pocrvene i budu topli na dodir, kao i da oteknu.
  • Umor. Pošto je telu potrebna energija da se izbori s upalom, možda ćete primetiti da se osećate iscrpljenije iako imate iste aktivnosti kao ranije. Ako taj umor potraje više nedelja, obavezno se obratite lekaru kako biste bili sigurni šta je uzrok problema. Ovakav umor je nekad praćen i osećajem da niste dobro, ali ne umete tačno da objasnite šta vas muči, pa čak i depresivnim epizodama, tvrdi Healthline.
  • Jutarnja ukočenost. Ovo je jedan od glavnih simptoma artritisa, a dobar pokazatelj je i to što su neki zglbovi ukočeni i 30 minuta nakon buđenja.
  • Opšti bol i ukočenost zglobova. Pored pomenute jutarnje ukočenosti, možete osetiti i opštu tokom dana, naročito nakon perioda neaktivnosti.
  • Temperatura. Kada je praćena drugim simptomima, poput bola u zglobovima i upale, i blago povišena temperatura može da bude rani znak upozorenja.
  • Ukočenost i peckanje. Upala tetiva može da pritiska nerve, što izaziva utrnulost i peckanje u rukama.
  • Snižen opseg pokreta. Upala u zglobovima može uzrokovati nestabilnosti ili deformaciju tetiva i ligamenata, a ako bolest napreduje bez lečenja možda nećete moći da savijete ili ispravite neke zglobove.

 

 

makonda-tracker