pokrenite se

Koliko koraka treba preći dnevno da biste počeli da mršavite? Ako hodate OVOLIKO skinućete 2 kg bez promena u ishrani

0

Mnogi ljudi imaju na pametnim telefonima aplikacije koje prate naše kretanje, ali retko ko zna koja je to cifra u koracima koja podstiče sagorevanje masti 

Da li znate koliko koraka treba preći dnevno da biste počeli da mršavite
Da li znate koliko koraka treba preći dnevno da biste počeli da mršavitefoto: Shutterstock / Brocreative

Stručnjaci za zdravlje i lekari često savetuju pacijente da što češće i što duže hodaju, ne samo da bi bili u formi, već i da bi povećali kalolorijsku potrošnju i pokrenuli metabolizam.

 

Hodanje je najlakši i najjednostavniji način fizičkog kretanja. Dokazano je da hodanje poboljšava raspoloženje, čuva zdravlje i pomaže u mršavljenju i održavanju željene telesne težine.

 

Ipak, da li znate koliko koraka u proseku napravite i da li je to dovoljno da smršate?

 

 

Hodanje je naš najveći saveznik kada je gubitak težine u pitanju. Osim toga ono nam može pomoći da održimo željene telesnu težinu i kondiciju. Neki stručnjaci tvrde da nam hodanje može pomoći da izgubimo težinu bez promene navika u ishrani.

 

Dakle, pitanje koje muči mnoge - koliko koraka dnevno treba napraviti ako želite da smršate? Prema novom istraživanju, 8600 je magični broj.

 

Nedavno istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pratilo je više od 6000 pacijenata tokom četiri godine i rezultati su pokazali da hodanje od najmanje 8600 koraka dnevno pomaže u sprečavanju gojenja kod odraslih.

 

Podaci pokazuju da odrasli imaju tendenciju progresivnog gojenja kroz srednju dob – a svake godine prosečna osoba dobije između jednog i dva kilograma.

 

Iako se taj broj čini niskim, on se s vremenom može akumulirati i dovesti do gojaznosti. Studija je takoer uzela u obzir stil života, ishranu i navike spavanja.

 

Koliko koraka dnevno podstiče mršavljenje
Koliko koraka dnevno podstiče mršavljenjefoto: Shutterstock / Bignai

 

Da biste znali da li preduzimate dovoljno koraka da biste smršali, proverite podatke u nastavku. Ovo je prosečan broj koraka koji napravi jedna osoba dok hoda obavljajući kućne poslove.

 

Po minutama

 

1 minut = 118 koraka

10 minuta = 1.180 koraka

30 minuta = 3.540 koraka

60 minuta = 7080 koraka


Po kilometrima

 

1,6 kilometara = 2.000 koraka

4,8 kilometara = 6.000 koraka

8 kilometara = 10.000 koraka

12,9 kilometara = 16.000 koraka


U kućnim uslovima

 

 

U kupovini = 67 koraka

Brisanje poda = 101 korak

Usisavanje = 94 koraka

Rad u bašti = 89 koraka

 

Kad idete u šoping šetajte po prodavnici
Kad idete u šoping šetajte po prodavnicifoto: Profimedia

 

Savet:

 

Male promene u vašoj dnevnoj rutini mogu vam pomoći da povećate broj koraka koje preduzimate tokom dana. Pre nego što krenete u kupovinu, prošetajte neko vreme po prodavnici ili tržnom centru.

 

Na poslu koristite toalet na drugom spratu. Kada obavljate poslove, parkirajte na najudaljenijem mestu na parkingu i na najudaljenijem parkingu.

 

 

 

makonda-tracker