važan savet

Kad se peru zubi – pre ili posle jutarnje kafe? Stomatolozi objašnjavaju da većina celog života pravi veliku grešku

0

Kada vi perete zube, pre ili posle prve kafe izjutra? Evo šta stručnjaci misle o vašoj navici i kako ona utiče na zubnu gleđ

pranje zuba - pre ili posle kafe, večito je pitanje
pranje zuba - pre ili posle kafe, večito je pitanjefoto: Prostock-studio/Shutterstock

Oni kojima dan počinje kafom obično imaju dilemu treba li oprati zube pre ili posle nje, a stomatolozi imaju iznenađujući odgovor


Dok neki veruju da s pranjem zuba treba sačekati i obaviti ovaj jutarnji ritual tek nakon što popijemo kafu, nije malo onih koji peru zube čim otvore oči.


Na prvi pogled deluje logično kao da su ovi prvi u pravu – na kraju krajeva, kafa ostavlja mrlje, a njena kiselost nagriza gleđ.


Ipak, stomatolozi kažu da je pranje zuba pre jutarnje kafe mudrija odluka!

 

Kako ističe Kristina Majners, stomatološkinja iz neprofitne zdravstvene organizacije CommuniCare u San Antoniju, kafa se lakše lepi i pravi probleme ako dođe u kontakt s naslagama. Međutim, na tek opranim zubima nema naslaga!

 

Kada treba prati zube za lepši osmeh?
Kada treba prati zube za lepši osmeh?foto: stockfour/Shutterstock


Ako su zubi čisti, imaćete manje naslaga za koje kafa može da se zalepi – objasnila je dr Majners.


Ona je otkrila i svoj jutarnji ritual:

 

  • najpre opere zube,
  • potom popije kafu,
  • i na kraju ispere usta vodom kako bi neutralisala kiselost u usnoj duplji.


S njom je saglasna njujorška zubarka Sonja Krasilnikov, koja naglašava da zube ne treba prati posle ispijanja kafe iz još jedno razloga: zbog kiselosti kafe ovakva sredina je hemijski abrazivna, pa se pranjem ona još više razgrađuje i zubi postaju osetljiviji. Tako tek povremeno pranje nakon kafe stvara mikroabrazije, dok svakodnevno pranje zuba posle ovako kiselog napitka može da "istroši" zubnu gleđ.

 

 

 

 

makonda-tracker