NE IGRAJTE SE SVOJIM ZDRAVLJEM

POSLEDNJA ĆE VAS IZNENADITI: U ovim situacijama ne biste smeli da pijete kafu

0

Iako kafa spada u poroke koji mogu da koriste zdravlju, ne smemo zaboraviti da je ona vrlo snažna namirnica koja nije dozvoljena baš u svakoj situaciji

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pored brojnih pozitivnih strana konzumiranja kafe, postoje i situacije u kojima je pametnije preskočiti ovu piće.


Ako ste anksiozni


Ukoliko se osećate uznemireno, još jedna šolja kafe nije dobra ideja!


Kofein stimuliše nervni sistem jer podstiče lučenje kortizola, koji je poznat još kao hormon stresa, zbog čega kafa može pojačati osećaj anksioznosti i izazvati probleme sa spavanjem. Anksioznim osobama se uglavnom preporučuje da smanje unos kofeina i da poslednju kaficu popiju bar šest sati pre odlaska na spavanje.

 


Čim otvorite oči


Verovali ili ne, hormoni stresa su na visokom nivou kad se probudimo, zbog čega doživljavamo prirodan nalet energije i kafa neće značajno uticati na nju!


Eksperti veruju da je idealno vreme za prvu kafu između 10 i 12 sati, odnosno u doba kada nivo kortizola u organizmu počinje da se spušta.

 

foto: Shutterstock

Kada je kafa vrela


Ljubiteljima kafe, naročito pušačima, ništa nije "slađe" od onih prvih nekoliko srktaja, dok je njihov omiljeni napitak još vreo.

 

To, međutim, nije pametno — Svetska zdravstvena organizacija ističe da konzumiranje pića čija temperatura iznosi više od 65 stepeni povećava rizik za nastanak raka jednjaka. Ako vam se baš žuri, sipajte malo hladnog mleka i tako ćete brzo spustiti temperaturu i uživati u kafi bezbrižno.

 

 

makonda-tracker