da li ste znali?

NIKAKO nakon OVOG napitka: Stomatolog otkrio koja je NAJVEĆA GREŠKA koju pravimo prilikom pranja zuba

0

Stomatolog otkrio da nakon nekih napitaka ne treba prati zube.

foto: Shutterstock/gpointstudio
foto: Shutterstock/gpointstudio

Mnogi jure da operu zube nakon obroka, a to kako kaže stomatolog Kaled Kazem nije uvek dobra ideja.

 

Stomatolog Kazem ističe da je najbolje prati zube dva puta dnevno najmanje dva minuta. I da je uveče preporučljivo duže pranje kako bi fluorid iz zubne paste mogao da deluje celu noć.

 

Naime, on otkriva da nakon konzumiranja određenih napitaka ne treba odmah posegnuti za četkicom za zube, a nakon stomatološkog pregleda potrebno je izbegavati određenu hranu i piće.

 

– Važno je da perete zube i izbegavate određenu hranu, poput belog luka, pre odlaska kod zubara. Takođe, pre pregleda bi trebalo izbegavati kafu, čaj, gazirane napitke i crno vina jer svi oni mogu obojiti vaše zube – rekao je Kazem, piše Mirror.co.uk.

Zdravlje, Zdrava ishrana, Zdrave navike, Žena, Đus, Sok od narandže
foto: Shutterstock

 

Kazem je otkrio da je nakon pregleda i procesa poliranja zuba potrebno izbegavati sok od narandže, zbog kiselosti, kao i gazirane sokove.

 

Međutim, on ističe da je pranje zuba nakon ispijanja soka od naradže najveća greška, jer se tako mogu izgubiti važni minerali, a to može da ima i estestke posledice kao što je gubitak sjaja zuba.

 

– Postoji faza, kada pijete kiseli napitak, to je ono što mi zovemo demineralizacija i to je faza u kojoj se minerali eliminišu iz zuba. Nakon toga pljuvačka bi dovela do remineralizacije, vraćanja minerala u zube. Ali ako operete zube pre nego što dođe do faze remineralizacije, izbeći ćete ovu fazu. Zato je dobro sačekati pola sata do sat vremena nakon konzumiranja kisele hrane i pića, pa onda oprati zube – objasnio je stomatolog.

.

 

makonda-tracker