Koji su SIMPTOMI KILE? Nekada je nemoguće prepoznati je, ali ako vam se desi OVO to je siguran znak je imate

0

Kila je jedno od onih stanja koji u većini slučajeva nisu suviše opasna po ljude, ali ako se ne reaguje na vreme i stvari se zakomplikuju može dovesti do velikih problema.  

foto: engagestock, Shutterstock
foto: engagestock, Shutterstock

Za početak da, za one koji ne znaju, tačno definišemo šta je tačno kila, koju neki nazivaju i diskus hernija ili bruh. Kila se javlja kada unutrašnji organ ili masno tkivo prolazi kroz slabo mesto u mišiću ili tkivu koje ga drži na mestu.

 

Do toga dolazi zbog urođene ili stečene slabosti u zidu mišića ili tkiva. Kila se uglavnom javlja u delu između grudi i kukova, ali može se pojaviti i u gornjem delu butina i preponama.


Većina kila nije u startu opasna po život, ali imajte na umu da ne prolazi sama. Ponekad je neophodna operacija da bi se sprečile opasne komplikacije nastale usled ovog zdravstvenog stanja.
 

KOJE VRSTE KILE POSTOJE?

 

Preponska kila je najčešća
Preponska kila je najčešćafoto: Farknot Architect/Shutterstock

1. Ingvinalna ili preponska kila


Inguinalne kile su najčešći tip kile. Pojavljuju se kada creva proguraju slabu tačku ili pocepaju donji abdominalni zid, često u ingvinalnom kanalu.

Inguinalni kanal se nalazi u preponama. Kod muškaraca, to je područje gde semenska vrpca prolazi od abdomena do skrotuma. Ova vrpca se vezuje za testise. Kod žena, ingvinalni kanal sadrži ligament koji pomaže da se materica drži na mestu.

Preponske kile su češće kod muškaraca jer se testisi spuštaju kroz ingvinalni kanal ubrzo nakon rođenja. Kanal bi trebalo da se skoro potpuno zatvori iza njih, međutim se ponekad ne dešava.

 

2. Hiatus ili želudačna kila


Hiatalna kila nastaje kada deo vašeg stomaka prolazi kroz dijafragmu u grudnu šupljinu. Dijafragma je ploča mišića koja vam pomaže da dišete tako što se skuplja i uvlači vazduh u pluća. Odvaja organe u vašem stomaku od organa u grudima.

Ova vrsta kile je najčešća kod ljudi starijih od 50 godina. Ako dete ima ovo stanje, to je obično uzrokovano urođenim nepravilnostima pri rođenju.

Želudačne kile skoro uvek izazivaju gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Kod GERB-a, sadržaj želuca curi unazad u jednjak, izazivajući osećaj peckanja
 

3. Umbilikalna ili pupčana kila

 

Nastaje prilikom prolaska masnog tkiva ili dela creva kroz patološki otvor (slabost prednjeg trbušnog zida) u predelu pupka i vidi se golim okom kao izbočina ispod kože u predelu pupka.


Pupčana kila može uticati na decu i bebe. Nastaju kada masno tkivo ili deo creva prođu kroz trbušni zid u blizini pupka. Možda ćete primetiti izbočinu u pupku vašeg deteta ili blizu njega, posebno kada plače.

Pupčana kila je jedina vrsta koja često prolazi sama od sebe. Ovo se obično dešava kada dete napuni 1 ili 2 godine. Ako kila ne nestane do 5 godina, onda bi trebali da se izvrši operacija. I odrasli mogu imati pupčanu kilu. Najčešće se javlja zbog ponovljenog naprezanja abdomena usled stanja kao što su gojaznost, tečnost u stomaku (ascites) ili trudnoća.
 

4. Ventralna ili inciziona kila

 

Trudnoća je jedan od faktora koji utiču na stvaranje ventralne kile
Trudnoća je jedan od faktora koji utiču na stvaranje ventralne kilefoto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Iako ventralna kila može biti prisutna od rođenja, češće se dobija u nekom trenutku tokom vašeg života. Uobičajeni faktori u formiranju ventralne kile uključuju gojaznost, trudnoću i napornu aktivnost.

Ventralne kile se takođe mogu pojaviti na mestu hirurškog reza neke prethodne operacija. Može biti rezultat hirurških ožiljaka ili slabosti trbušnih mišića na mestu operacije.

 

KOJI SU SIMPTOMI KILE?
 

Najčešći simptom kile je izbočina ili kvržica u zahvaćenom području. Na primer, u slučaju ingvinalne kile, možete primetiti kvržicu sa obe strane vaše stidne kosti gde se spajaju prepone i butina.

Može da se desi da ta kvržica nastane kada ležite. Veća je verovatnoća da ćete kilu osetiti dodirom kada stojite, sagnete se ili zakašljete. Mogu biti prisutnu bol i nelagodnost u predelu oko kvržice.

Neke vrste kile, kao što su hiatalne kile, mogu imati specifičnije simptome. To može uključivati žgaravicu, probleme sa gutanjem i bol u grudima.

Međutim, u mnogim slučajevima, kile nemaju simptome. Možda nećete znati da imate kilu osim ako se ne pojavi dok ste na medicinskom pregledu zbog nekog drugog problema.
 

 

makonda-tracker