važna pitanja

Sve o humanom papiloma virusu: Koliko je opasan tokom prvog seksualnog odnosa, kako utiče na plodnost, kako se leči...

0
Kakvu opasnost nosi prvi nezaštićeni seksualni odnos, koji je uticaj HPV virusa na reproduktivnu sposobnost mladih, ali i na koji način se ova infekcija najbolje leči, objašnjava naš stručni saradnik
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Promo

 

Piše: Dr Igor Jeremić,

specijalista ginekologije i akušerstva, radiotalasne dermatohirurgije i dermatoestetike, licencirani edukator radiotalasne hirurgije za Evropu

 

Poslednjih 15 godina bavim se HPV infekcijom i njenim uticajem na psihofizičko zdravlje mladih devojaka. Starosna granica prvog kontakta sa HPV virusom definitivno je sve niža. To je u direktnoj vezi sa prvim seksualnim kontaktom. U preko 80 odsto slučajeva, seksualni kontakt upražnjava se bez zaštite (kondoma). Taj trenutak predstavlja početak svih problema u borbi sa HPV virusom, njegovom ranom dijagnostikom i lečenjem. Ako znamo da je danas prvi seksualni odnos već prisutan između 13. i 16. godine u gotovo 60 odsto slučajeva, onda nam to nameće još veću odgovornost zbog posledica koje HPV infekcija može imati na zdravlje mlade devojke.

 

Ako imate ovakve menstruacije, ODMAH zakažite ginekološki pregled

 

Prisutno je mnogo nejasnoća i zabluda u vezi sa prenosom ove infekcije. Internet unosi mnogo nejasnoća i zebnje među mladim devojkama. Istina je definitivno samo jedna. HPV infekcija predstavlja isključivo seksualno prenosivu bolest. Ako to potkrepim činjenicom da je jedan nezaštićeni seksualni odnos (bez kondoma ) dovoljan, onda nam i postaje jasno zašto HPV infekcija poprima epidemijske razmere kod devojaka između 15. i 30. godine života. Samo saznanje mlade osobe (lično ili od strane lekara) da ima neke promene u genitalnoj regiji zaista je traumatično. Uz to i podatak da je HPV virus odgovoran za sva pretkancerozna stanja i sam karcinom grlića materice, nameće nama lekarima koji se bavimo ovim problemom dodatnu dijagnostičku i terapijsku odgovornost.

 

RANA DIJAGNOSTIKA

 

Svedok sam velikog broja dijagnostičkih propusta. Ozbiljnost ovakvih grešaka u velikoj meri utiče na rasprostranjenost HPV infekcije i pojavu njenih kliničkih manifestacija (kondiloma i promena na grliću materice). Danas postoji preko 150 tipova HPV virusa koji inficiraju genitalnu regiju. Moramo znati da su oni podeljeni na niskorizične, srednjorizične i visokorizične tipove. Niskorizični HPV tipovi odgovorni su za polne bradavice (kondilome) dok su srednjorizični i visokorizični tipovi odgovorni kako za promene na grliću materice, tako i za sam karcinom grlića materice.

 

Na osnovu mojih dugogodišnjih istraživanja, došao sam do zaključka da u 65 odsto slučajeva kod mladih koji danas često menjaju partnere imamo mešanu HPV infekciju (i niskorizičnu i visokorizičnu) tako da pored kondiloma imamo i promene na grliću materice, što nam nameće veliku odgovornost.

 

​10 stvari koje ne smemo da prećutimo ginekologu

 

DIJAGNOSTIČKO-TERAPIJSKI PRISTUP

 

Samo ove godine svoj novi dijagnostički, a posebno terapijski pristup prezentovao sam na tri najveća svetska kongresa koja se bave isključivo problemima u vezi sa HPV infekcijama. To su bili kongresi u aprilu u Salcburgu, u oktobru u Čikagu i u novembru u Amsterdamu. Na kongresu u Čikagu moj terapijski pristup proglašen je kao nešto novo i revolucionarno u terapiji svih formi HPV infekcije, a u Amsterdamu video-prezentacija moje tehnike proglašena je za najbolju. Nikada se ne oslanjam samo na PAPA test u dijagnostici. Oslanjanje samo na PAPA apsolutno je pogrešno. Upravo tu i nastupaju problemi. Za mene je kolposkopski pregled dijagnostički ključ. Zbog sve većeg broja mladih žena (između 17 i 25 godina) kod kojih se dijagnostikuju pretkancerozne promene tipa (CIN I, II, III) kao i sam karcinom grlića materice, zatim kondilomi u raznim formama na genitalno-analnoj regiji, nesumnjivo je potrebno podići dijagnostičku sigurnost na što veći nivo. Danas je dijagnostička sigurnost PAPA testa oko 55 do 60 odsto, što nam govori da se ispod normalnog PAPA nalaza u gotovo 40 procenata može sakriti promena na grliću materice različitog stepena. Upravo se kolposkopskim pregledom ta sigurnost podiže na gotovo 75 do 80 odsto. Žena ne sme otići iz moje ordinaciju bez kolposkopskog pregleda genitalno-analne regije. Moj osnovni cilj je da kondilome, ali i promene na grliću prepoznam u početnom stadijumu jer je to jedini put ka sigurnom izlečenju, koje u mom slučaju odmah sledi dijagnostiku.

 

 

IZBOR TERAPIJE

 

U poslednjih 15 godina radim na pronalasku idealne terapije kada je u pitanju HPV infekcija kod mladih devojaka. Imamo dva problema: a) uplašenu mladu devojku b) jako osetljivu genitalno-analnu regiju na bilo kakvu jaču traumu (pogrešan izbor terapije). Upravo sam tu napravio revolucionarni napredak u terapiji koji je postao sinonim za najbolju radiotalasnu tehniku u svetu. Veoma je bitno kondilome kod mladih devojaka dijagnostikovati odmah u početnom stadijumu i ne dozvoliti da se HPV proširi na vaginu i grlić materice i tamo izazove promene.

 

Story Well Being: Holistički pristup ginekologiji

 

U radu koristim svoju radiotalasnu tehniku koja mi omogućava da za samo 30 sekundi do 5 minuta u lokalnoj anesteziji rešim sve forme kondiloma, bez obzira na to gde se nalaze i kolikog su obimni. Oporavak je relativno lak. Nema krvarenja, a kasnije sve lepo zarasta bez recidiva i ožiljaka. To je razlog što se devojke vraćaju normalnim seksualnim odnosima već za 5 nedelja a da pritom nema bolova niti pucanja sluzokože vagine, što je slučaj kada se radi drugim destruktivnim terapijskim procedurama.

 

 

makonda-tracker